Louis Latour Mâcon-Lugny "Les Genièvres"

More Views

Previous Next

Louis Latour Mâcon-Lugny "Les Genièvres" 2014

Francuska, Burgundija
Suvo, 0.75 l

Šifra proizvoda: FR0033

Dostava u roku od 12-48h na teritoriji Srbije

1,510.00 din.

Kratak opis

Citrusi, voće, osvežavajuće...

Sazrevanje: 8-10 meseci u inoxu.

Sorta: 100% Chardonnay.

Opis

Louis Latour Mâcon-Lugny "Les Genièvres" odlikuje ga svetlo žuta boja, na mirisu se prepoznaju citrusne note grejpa i limuna. Ukus je bogat, podseća na žuto voće, citruse i muskat. Veoma osvežavajuća završnica.

Temperatura serviranja: 10°-12°C

Preporučuje se uz grilovanu ribu, školjke i Comté sir.

Dodatne informacije

Zemlja Francuska
Region Burgundija
Berba 2014
Sorta Chardonnay
Boja Belo
Tip Suvo
Pakovanje 0.75 l

Proizvođač

Domaine Louis Latour poseduje čak 48 hektara vinograda u Burgundiji koji obuhvataju čuvene lokalitete gde se uzgaja crno grožđe od Grand Cru of Chambertin i Romanée-Saint-Vivant u Côte de Nuits pa do čuevih lokaliteta za uzgoj 
belog grožđa Grand Cru of Corton-Charlemagne i Chevalier-Montrachet u Côte de Beaune. Kompanija se razuvijala tokom čitavog 19og veka gde je dostigla svoj vrhunac kupovinom ovih prestižnih lokaliteta. Danas je Louis Latour
najveći holding u pogledu poseda na Grand Cru lokalitetima u Burgundiji.


Burgundija je sama po sebi vrlo raznolika po pitanju sastava zemljišta (terroar), tako da svaka parcela ima svoj lični karakter koji se preslikava na vina proizvedena sa tih lokacija. Dve najzastupljnije sorte su crna Pinot Noir i bela Chardonnay
od kojih se proizvode skoro sva vina u ovoj vinariji. Berba se odvija isključivo ručno, nakon čega se svaki grozd pregleda pre daljeg postupka vinifikacije.


Boris Champy vodi Domaine Louis Latour od 2008. godine. Boris potiče iz porodice koja se bavila proizvodnjom penušavih vina (Champagne), međutim njegova karijera je počela u Bordou (Bordeaux) u čuvenoj vinariji Château Petrus, pre nego što je
karijeru nastavio u Kaliforniji radeći narednih 10 godina za vinariju Dominus Estate. On je veoma strastven na polju istraživanja i edukacije, tako da je svo svoje iskustvo stečeno radom u prethodnim vinarijama pretočio u vina Louis Latour.


Još od ranih 1990ih Louis Latour aktivno praktikuje održivu vitikulturu radeći na tome da očuva ekosistem i biodiverzitet svojih vinograda. Boris Champy deli istu viziju i aktivno učestvuje u daljem razvoju prateći već ustanovljena načela kompanije
Louis Latour. U duhu same kompanije je primena tradicionalnih tehnika vitikulture gde je nega vinograda ključna za uzgoj vrhunskog grožđa. Sama kompanija proizvodi sopstveni kompost za đubrenje vinograda kao i prirodne pesticide.


Inovacije su usađene u samu srž vinarije od njenog postanka pa sve do danas. Istraživanja obuhvataju uticaj uzgoja vinograda i proizvodnje vina na osnovu klime, okoline i geološke kompleksnosti svake parcele, kao i genetičke raznovrsnosti


samih sorti u svakom vinogradu ponaosob. Od 1996. godine postavljene su meterološke stanice u partnerstvu sa Univerzitetom Dijon. Na osnovu prikupljenih podataka omogućeno je bolje upravljanje vinogradima i pravilnije donošenje odluka.
Zadnjih nekoliko godina ovaj posao je otišao još dalje sa inicijativom nazvanom 'Paysage de Corton'. Inicijativa je zasnovana na osnovu rada vinarije Louis Latour i 2009. godine prerasla je u asocijaciju sa drugim vinogradarima iz sela Aloxe Corton.
Ovo partnerstvo izmeću vinogradara je jedinstveno, a za cilj ima rešavanje problema erozije i drenaže u seoskim vinogradima, što je rezultovalo sađenjem drveća i žive ograde ali i povećanjem broja košnica kako bi se održao biodiverzitet.
Plemenito zemljište je krucijalno za dobijanje velikih vina, međutim da bi se to postiglo potreban je timski rad svih stručnjaka. Ekstremna posvećenost prema svakom detalju neophodna je u svakoj fazi kako bi se donele prave odluke.


Filozofija Louis Latour vinarije je uvek bila da se maksimizuje kvalitet grožđa kako bi se proizvela velika vina. Samim tim 90% posla se uradi u vinogradu, međutim preostalih 10% je kritično. Nega i pažnja sa vinograda prenosi se u vinariju
na sam proces vinifikacije.


www.louislatour.com

Uporedi proizvode

Nema proizvoda na listi.

Back to Top