Od najpoznatije srpske autohtone sorte vinove loze - Prokupca, sa južnih i jugozapadnih padina
vinograda vinarije DOJA, iz rejona Toplice dolazi nam, DOJA Prokupac. Reč je o prvom vinu iz Srbije
koje je osvojilo nagradu BIWC kao najbolje crveno vino od autohtone sorte na Balkanu.
Izuzetne rubin boje i snažnog i jakog karaktera. Na mirisu cvetno, sa aromama trešnje, ljubičice i
karanfilića, na koje se nadovezuju note kedra i duvana.
Ukus je pun, suv i mekan, mineralnog karaktera, sa naglašenim taninima drveta u kom odležava, dobro
stukturiran i potpuno zaokružen.
Preporučuje se uz tradicionalna srpska jela od mesa, grilovano meso, gulaš, jela sa roštilja i sve vrste
crvenih mesa.
Country of origin | Serbis |
---|---|
Region | Toplički rejon |
Vintage | 2020 |
Grape | Prokupac |
Color | Red |
Type | Dry |
Volume | 0.75l |
Strenght | 14% |
Best indigenous red wine DOJA Prokupac BIWC Sofia 2017
Gold Medal DOJA Prokupac IWC Bucharest 2017
89 points - 2020 Decanter World Wine Award Bronze medal - DOJA Prokupac 2017
Vinarija DOJA smeštena je u podnožju planine Jastrebac, na nadmorskoj visini od 470m, u selu Donja Jošanica,
opština Blace, ukras topličkog kraja i biser srpskog vinarstva i vinogradarstva. Porodičnu tradiciju proizvodnje
vina započetu još daleke 1879. godine nastavlja porodica Todić, koja danas na 36 hektara vinograda gaji
Prokupac, Tamjaniku, Chardonnay, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon i Merlot. Najveće površine zasada
vinove loze, čak 10 hektara, pripadaju autohtonoj sorti Prokupac, koja predstavlja simbol topličkog i
srpskog vinarstva i vinogradarstva. Kombinacija tradicije, porodičnih vrednosti i modernih tehnološko-proizvodnih
procesa uz neprestanu edukaciju i usavršavanje postojećih znanja podarila je Srbiji modernu vinariju
kapaciteta 200 000 litara, u kojoj su svi proizvodni procesi od početka do kraja potpuno zaokruženi.
O izboru sortimenta, nezi vinograda i kvalitetu proizvoda brinu Goran i Slavica Todić, osnivači, vlasnici i
vrhunski stručnjaci u oblasti voćarstva i vinogradarstva. Svi vinogradi nalaze se na jugu i jugozapadu, okruženi
planinama Jastrebac Radan, Pasjača, Sokolovica, Vidojevica i Kopaonik, na visini od 430 do 470 metara nadmorske
visine. U periodu zrenja grožđa temperatura ide od 29 do 30C° tokom dana i oko 15C° tokom noći, što je
čini idealnom za izradu vrhunskih vina. Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije donelo je 2017. godine
rešenje kojim Vinarija Doja dobija oznaku za vina sa zaštitom geografskog porekla. Prva berba sa oznakom
bila je 2018. Ova oznaka garantuje kvalitet i proizvodnju vina od grožđa iz sopstvenih vinograda, kojima se
neguje i čuva autentičnost i prepoznatljivost prokupačkog vinogorja.