Argiolas Turriga Isola dei Nuraghi crveno suvo vino proizvedeno kupažom sorti vinove loze
Cannonau (85%), Carignano (5%), Bovale Sardo(5%) i Malvasia Nera (5%), uzgajanih u
sopstvenim vinogradima na imanju porodice Argiolas. Elegantno i veoma pitko vino sa Sardinije,
koje su napravili porodica Argiolas i Giacomo Tachis, sa potencijalom dugog sazrevanja. Tamno
ljubičaste boje i raskošnog bukea, kojim dominiraju note mediteranskog bilja, pržene kafe, začina
i sladića, zaokružene tonovima crnog i crvenog voća. Prefinjeno, snažno i ekstraktivno vino,
prepuno tanina, pa se preporučuje dekantiranje, nakon čega pokazuje svu svoju raskoš i
kompleksnost mirisa i ukusa.
Lepo se slaže uz sve vrste crvenih mesa, posebno jagnjetine, govedine i divljači, ali se može servirati
i uz pikantna kuvana jela sa pečurkama, prezrele sireve i suhomesnate specijalitete.
Temperatura serviranja 16-18°C.
Obavezno dekantiranje 30 minuta pre serviranja.
Country of origin | Italy |
---|---|
Region | Sardinia |
Vintage | 2016 |
Grape | Cannonau |
Grape | Carignan / Mazuelo, Malvasia Nera |
Color | Red |
Type | Dry |
Volume | 0.75l |
Strenght | 14.5% |
Importer | Five Senses |
Argiolas vinarija - najistaknutije vinsko imanje na ostrvu Sardinija koje proizvodi arhetipska vina
od autohtonih sorti vinove loze. Osnivač vinarije Antonio Argiolas je davne 1938. godine nasledio
sedam hektara vinove loze od svog oca i prvi na ostrvu prešao na moderni način uzgajanja vinove
loze i proizvodnje vina, potencirajući kvalitet. Njegovi sinovi, Franko i Đuzepe, osamdesetih godina
prošlog veka ponovo su zasadili vinograde sa ciljem da smanje prinose i fokusiraju se isključivo na
sardinijske sorte vinove loze. Uz enologa po imenu Marijana Murru, porodica Argiolas danas se smatra
vodećim proizvođačem vina na Sardiniji.
Sardinija je drugo po veličini ostrvo na Mediteranu i nalazi se na oko 290 milja zapadno od italijanskog
kopna. Kraljevina Aragon vladala je Sardinijom 400 godina i mnoge vrste vinove loze dolazile su iz
Španije, uključujući Bovale Sardo, Carignano i Cannonau. Ostrvo se može podeliti na tri glavna
vinogradarska područja: sever, pod uticajem morskog uticaja Costa Smeralda koja je specijalizovana
za Vermentino; jugozapad, gde je Carignano najbolji; i brda Trexenta severno od glavnog grada Cagliari
sa sortama Nuragus, Monca i Cannonau. Vinogradi Argiolas nalaze se u oblastima Trexenta i Sulcis u
kojima porodica kontroliše čak 600 hektara zemlje na kojoj se uzgajaju isključivo autohtone sorte vinove
loze sa Sardinije.