CALL US NOW:
+381 63 86 38 215

Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • La fabbrica della pasta di Gragnano Maccarun La fabbrica della pasta di Gragnano Maccarun
Previous

La fabbrica della pasta di Gragnano Caserecce 500g

Previous

Ferrero Rocher 50g

La fabbrica della pasta di Gragnano Maccarun bez glutena 500g

Italy

SKU: PA8033406261227

Beograd izuzev prigradskih naselja: Dostava istog dana za porudžbine kreirane do 11:30h, osim vikendom.
Beograd: Preuzimanje u našem lokalu najduže 3 sata od momenta porudžbine. LOKACIJA
Srbija: Dostava paketa brzom poštom u roku od 24-48h od momenta porudžbine, osim vikendom.

Details

Gragnano je prelep mali grad smešten blizu Napolija tačno na sredini između zaliva Amalfi i zaliva Sorrento. Gradić je u celom svetu poznat po svojoj gastronomskoj kulturi, a najprepoznatljiviji je po proizvodnji paste sa tradicijom starom preko 500 godina. Proizvodnja paste se odvija na tri različita načina: kućna varijanta (domaćice se međusobno takmiče koja može napraviti najveću količinu Fusilli paste za jedan sat), ručno pravljene (gde se veština proizvodnje generacijama prenosi sa oca na sina poštujući tajnu samog procesa  i tradicije neophodne za postizanje vrhunskog kvaliteta) i
na kraju industrijska proizvodnja koja omogućava proizvodnju paste za svakodnevnu upotrebu. U Gragnano je postojalo oko 300 proizvođača paste dok danas postoji svega dvanaestak proizvođača koje su svedoci i glasnici koji prenose poruku širom sveta o ovom malom urbanom, veselom i živahnom gradiću, gde je pasta njegov glavni simbol i dragoceni dar. Proizvodnja makarona postaje značajne sredinom XIII veka, kada se dobar deo stanovništva posvetio proizvodnji "belog zlata". Proces sušenja paste je spor zahvaljujući niskoj vlažnosti vazduha. Zahvaljujući kristalno čistoj i nezagađenoj vodi iz neposredne okoline i posebnoj sorti durum žitarice Semolina, koja se mlela "in loco" pomoću trideset vodenica, čiji se ostaci mogu i danas videti u tzv. "dolini mlinova" ova pasta je postala prepoznatljiva i poznata.
Zlatna era Gragnano paste je bila tokom hiljaduosamstotih godina, kada su se fabrike ručno pravljenih pasta otvarale širom grada. One su postale srce grada, makaroni su izlagani duž ulica gde se odvijao proces sušenja. Kada se Italija ujedinila 1861. godine proizvodnja paste je dostigla vrhunac. Porudžbine su stizale iz svih krajeva sveta, tako da su Kralj Umberto prvi i njegova žena kraljica Margareta od Savoje odlučili da naprave prugu i železničku stanicu koja će povezati Gregnano sa Napolijem, a samim tim i ostatkom sveta.
Uprkos mnogim problemima nastalim tokom Prvog i Drugog svetskog rata, zemljotresima i glađu, Gragnano je bio i ostao "veliki grad paste".

Additional Information

Country of origin Italy
  1. Be the first to review this product