Cantina Terlan Winkl Sauvignon Blanc je veoma sočan i delikatan Sauvignon Blanc. Odlikuje ga arome kajsija, mandarine, sa naznakama koprive i nane. Ukus prati voćni karakter uz mineralnost, perfektan balans, sortni karakter i kiseline koje ovom vinu daju neverovatno lepu završnicu.
Temperatura serviranja: 10°-12C
Preporučuje se uz špargle sa žara, karpaćo od tune, dimljeni losos, jastoga i kozije sireve.
Country of origin | Italy |
---|---|
Region | Trentino |
Vintage | 2022 |
Grape | Sauvignon Blanc |
Grape | - |
Color | White |
Type | Dry |
Volume | 0.75l |
Strenght | 13.5% |
Importer | Passione italiana doo |
Vinarija je osnovana davne 1893. godine, a danas Cantina Teralno je vodeći proizvođač vina i kooperant u Južnom Tirolu (South Tyrol). Kooperativa danas broji 143 uzgajivača grožđa, sa ukupnom površinom od 165 hektara pod vinogradima.
To je ekvivalent od nekih 1.4 miliona boca u proseku na godišnjem nivou. Cantina Terlano ima strogu kontrolu kvaliteta vodeći računa o svakom kooperantu, što rezultuje visokim kvalitetom grožđa, a samim tim i vina koja su i pored
za svetske prilike skromnog kapaciteta vinarije dostigla internacionalnu slavu. S'obzirom na region iz kog je vinarija i klimatske faktore fokus je na belim sortama, koje daju sjajne rezultate pod takvim uslovima. Iz tog
razloga odnos u proizvodnji je 70:30% u korist belih vina. Sva vina podležu DOC klasifikaciji. Međutim klasifikacija nije ta koja određuje karakter vina, a to je ono što upravo krasi vina Cantine Terlan. Svaka sorta je odraz lokalnog
teroara (zemlja, mikroklima, tehnika uzgoja i vinifikacije). Globalizacija je odavno postala "passe" u svetu vina, tako da već duži niz godina u nazad do izražaja dolaze vina koja poseduju lični pečat kako regiona iz kog dolaze, tako i
filozofije proizvodnje same vinarije. Cantina Terlan je u tome svakako uspela.
Cantina Terlan deli svoja vina u tri kategorije: Selections, Vineyards i Classic, a pored toga svake godine se na tržište pusti u prodaju određena etiketa iz arhive, koja odležava pre prodaje deset godina u podrumima vinarije.
Na taj način vinarija uspešno stavlja fokus na svoju tradiciju i dugovečnost svojih vina.