CALL US NOW:
+381 63 86 38 215

Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Nikka Taketsuru Pure Malt Nikka Taketsuru Pure Malt
  • Nikka Taketsuru Pure Malt Nikka Taketsuru Pure Malt
Previous

Fuji Single Grain Japanese Whisky 0.70l

Previous

Nikka Super Rare Old 0.70l

Nikka Taketsuru Pure Malt 0.70l

Japan

Quick Overview

Predstavljen 2000. godine, u čast njenog osnivača po imenu Masataka Taketsuru
sa idejom da naglasi savršenost i složenost kako njegovog umeća, tako i samog
proizvoda, koji nastaje mešanjem više malt viskija. Gladak, fino izbalansiran
mešani viski, izuzetno mek i kompleksan, bogatog i raskošnog ukusa, punog tela
i lepo nadimljen. 


SKU: JV0018

Beograd izuzev prigradskih naselja: Dostava istog dana za porudžbine kreirane do 11:30h, osim vikendom.
Beograd: Preuzimanje u našem lokalu najduže 3 sata od momenta porudžbine. LOKACIJA
Srbija: Dostava paketa brzom poštom u roku od 24-48h od momenta porudžbine, osim vikendom.

Availability: In stock

RSD9,900.00

Details

Nikka Taketsuru Pure Malt mešani japanski viski iz destilerije Nikka, koja je druga
po starosti i druga po veličini proizvodnje viskija u Japanu. Proizvod je na tržištu
predstavljen 2000. godine, u čast njenog osnivača po imenu Masataka Taketsuru sa
idejom da naglasi savršenost i složenost kako njegovog umeća, tako i samog proizvoda,
koji nastaje mešanjem više malt viskija.

Gladak i lepo izbalansiran mešani viski, izuzetno mek i kompleksan, sa aromom šljive,
šerija i vanile, na koju se u pozadini nadovezuju note grožđa i zelene jabuke, sa
nagoveštajem žita, crnog bibera, dima i hrasta u kom je sazrevao. Bogatog i raskošnog
ukusa, punog tela, sa aromom kafe, crne čokolade, duvana i tamnog šumskog voća, na
koji se nadovezuje miris dima i duvana. Završnica je duga i prefinjena, sa notama slada,
kafe i hrasta, blago nadimljena.

Nikka Taketsuru Pure Malt odležava u proseku oko 10 godina. Iako bez Izjave o starosti,
predstavlja mešavinu više malt viskija iz destilerija Miyagikyo i Yoichi koje su sazrevale
u različitim tipovima buradi, uključujući i šeri bačve. Zahvaljući tome odlikuje ga
mešavina različitih tonova, elegantno i sofisticirano uravnoteženih pa nikoga ne ostavlja
ravnodušnim.

Additional Information

Country of origin Japan
Distillery Nikka
Volume 0.70l
Strenght 43%
Importer Invitto doo
  1. Be the first to review this product

Nikka viski drugi je po starosti i istovremeno drugi po veličini proizvođač viskija u Japanu.
Neobična priča Japanca po imenu Masataka Taketsuru i Škotlađanke Jessie Roberta Covan,
poznatije kao Rita iznedrila je brend koji danas predstavlja sinonim elegancije i kvaliteta.
Masataka Taketsturu oblikovao je istoriju japanskog viskija i svetu podario brend u čijem
sastavu danas posluje čak sedam destilerija i pivara, kao i Ben Nevis destilerija u Škotskoj.

„Otac japanskog viskija“, kako ga iz milošte zovu, donekle je najzaslužniji za pažnju,
popularnost i poštovanje koje se ovom viskiju danas ukazuje. Rođen je davne 1894. godine
u gradu Tahekara, oko 60 kilometara od Hirošime, u pivarskoj porodici. Njegov otac želeo
je da on nastavi porodični posao, što je donekle bila i njegova namera. Godine 1918. sa
predznanjem iz oblasti hemije, poslat je od strane kompanije Settsu Shuzo u Škotsku, kako
bi stekao nova znanja potrebna da se proizvede prvi autentični japanski viski. Radeći u
brojnim destilerijama, Masataka u Škotskoj otkriva tajnu spravljanja najboljeg škotskog
viskija i istovremeno upoznaje Ritu, svoju buduću suprugu, koja je obeležila njegov život i
zahvaljujući kojoj je nastao viski Nikka. Na Univerzitetu u Glazgovu Masataka postaje prvi
Japanac koji je ikada studirao umetnost spravljanja viskija, objedinjujući istovremeno studije
hemije sa praktičnim radom u destilerijama u kojima uči iz prve ruke i u kojima istovremeno
radi na mešanju destilata, da bi mnogo decenija kasnije i sam postao Master of blend (majstor
mešanja destilata).

Po povratku u Japan, samo dve godine kasnije, Settsu Shuzo napušta projekat proizvodnje
japanskog viskija, pa Masakata prelazi u kompaniju Kotobukiya (kasnije Suntory) u kojoj 1924.
godine završava destileriju Yamazaki. Prvi japanski viski predstavljen je 1929. godine pod
nazivom Shirofuda. Na nagovor Rite, nakon isteka desetogodišnjeg ugovora 1934. godine na
ostrvu Hokkaido, u mestu zvanom Yoichi Masataka osniva svoju firmu pod nazivom DAI NIPPON
KAJU i započinje podizanje svoje destilerije, koja konačno počinje sa radom 1936. godine. Na
izvanrednoj lokaciji koju karakteriše hladna, oštra klima, nalik onoj u Škotskoj, u predelu sa
lokalnim tresetnim močvarama i slanim povetarcem, tradicionalnom metodom destilacije nastao
je viski, izuzetno suptilne zadimljenosti, bogate, masne teksture i originalnog karaktera.

Za vreme sazrevanja prvih destilata u hrastovim bačvama, Masataka se bavi proizvodnjom soka od
čuvenih japanskih Hokkaido jabuka. Prvi Nikka viski predstavljen je 1940. godine. Naziv je dobio
spajanjem prva dva sloga imena kompanije Ni (od Nippon) i Ka (od Kaju). U međuvremenu je (1952)
i naziv kompanije promenjen u NIKKA WHISKY DISTILLING CO. Nakon smrti supruge Rite, Masataka
svu svoju energiju usmerava na dalji razvoj i usavršavanje kvaliteta svojih blend viskija. Super Nikka
predstavljena je na tržištu iste godine, Riti u čast. U međuvremenu 1963. iz Škotske uvozi i dva
specijalna aparata za destilaciju pod nazivom „Coffey Stils“, koje je davne 1830. godine izumeo
Aeneas Coffey kako bi se sačuvale sve arome i sastojci koji obezbeđuju karakterističnu teksturu viskija.
I to ne bilo kog, već viskija „Coffey Grain“ koji se proizvodi od kukuruza a destilira u pomenutom
aparatu, i koji je izuzetno važan za nastanak mešanog (blended) Nikka viskija. Aparati za destilaciju
prvobitno su postavljeni u postojenju Nishinomiya, oblast Hyogo, da bi 1999. bili prebačeni u Miyagikyo,
mesto na severu ostrva Honshu, u kom se danas nalazi druga destilerija Nikka viskija. Destilati koji iz
njih nastaju još uvek se ne pune u boce kao singl maltovi, ali su ključni element nastajanja Nikka
Blended viskija. Reč je o veštoj kombinaciji mešanja ječmenog slada i žitarica.

Destilerije Yoichi i Miyagikyo proizvode snažan i karakterističan malt, dok kukuruz koji se destilira u
Coffey Grain kazanima dodaje Nikka viskiju glatkost i mekoću. Za razliku od mešanog, Nikka Single
Malt nastaje od 100% ječmenog slada i u obe destilerije proizvode se dve različite vrste malta.

1985. - na tržištu je plasiran Nikka from the Barrel
1989. - na tržištu je plasiran Yoichi Single Malt
1989. - na tržištu je plasiran Sendai Miygikyo Malt
2000. - na tržištu je plasiran Taketsuru Pure Malt
2014. - na tržištu je plasiran Coffey Grain i Coffey Malt
2018. – na tržištu je plasiran Nikka Days

Also Purchased