Rum je čarobno piće koje u sebi nosi jednu posebnu osobinu, a to je da vas znalački u mislima odvede na neko karipsko ostrvo sa predivnim peščanim plažama i kristalno bistrim morem, a ako malo preterate, sigurno ćete pronaći buntovnika u sebi i poželeti piratski način života, bar za vikend. Jedan od ključnih faktora u proizvodnji Ruma je šećer. Proizvođači na Britanskim i Španskim antilima destilat Ruma tradicionalno dobijaju od melase, dok na Francuskim karibskim ostrvima po tradiciji destilat Ruma se dobija od soka šećerne trske. Zbog širokog pojasa u kom se uzgaja šećerna trska, Rum se tako prilično razlikuje po svom stilu. Generalno Rum se deli na beli, zlatni i tamni. Prvi preferiraju koktel majstori jer su dokazano dobro kombinuje sa raznim likerima i destilatima, zlatni se takođe često koristi za koktele ukoliko želite malo intezivniji miris i ukus ruma u mešavini, dok se tamni u principu piju čisti. Teško je reći gde se proizvodi najbolji Rum. Skoro svaka država ima po nekoliko sjajnih proizvođača Kuba (Havana), Jamajka (Appleton Estate, Captain Morgan), Barbados (Mount Gay), Porto Riko (Bacardi), Gvatemala (Ron Zacapa), Dominikanska republika (Brugal)... Yo ho ho...
This website requires cookies to provide all of its features. For more information on what data is contained in the cookies, please see our Privacy Policy page. To accept cookies from this site, please click the Allow button below.