Iako je Gvatemala možda najpoznatija po kafi, bez koje bi retko ko od nas mogao da zamisli
svoj dan, ljubitelji ruma znaju da upravo iz ove države dolazi Ron Zacapa rum koji mnogi
smatraju najboljim na svetu. Ovu pretežno planinsku zemlju, koja se nalazi u srednjoj
Americi, između Tihog okeana i Karipskog mora, treću po veličini na pomenutom prostoru,
pored bogate istorijsko – kulturne baštine i civilizacije Maja, karakteriše i bogato vulkansko
tlo, odlični klimatski uslovi i raznolik prirodni pejzaž idealan za uzgajanje šećerne trske od
koje nastaje izuzetan rum.
Ron Zacapa rum predstavlja umetničko delo i izraz strpljenja majstora koji ga prave.
Nastaje presovanjem šećerne trske koja se ručno bere specijalnom hibridnom mačetom u
nizijama jugozapadne Gvatemale, na zelenim vulkanskim ravnicama Retalhulue. Za razliku
od drugih rumova, ne koristi klasičnu melasu, već „devičanski šećerni med“, koncentrovani
sirup koji rum čini slađim i glatkim. Vruća, vlažna klima, u kombinaciji sa vulkanskim
zemljištem, na ovom području pruža savršene uslove za uzgoj najbolje šećerne trske. Kao i
kod proizvodnje vina, mnoge kompanije su mehanizovale proces berbe, ali su se u destileriji
Ron Zacapa odlučili za tradicionalni pristup proizvodnji.
Sledeća faza podrazumeva proces fermentacije, za koji se koristi poseban soj kvasca
estrahovan iz ananasa - saccharomices cerevisiae. Proces fermentacije traje pet dana nakon
čega sledi destilacija iz koje se dobija rum izvanrednog kvaliteta. Rum se zatim transportuje u
brda Quetzaltenango, u „Kuću iznad oblaka“ gde na 2.300 metara nadmorske visine na nižoj,
ali stabilnoj temperaturi sa manjim prisustvom kiseonika sazreva, razvijajući svoj kompleksni
ukus i karakter. U destileriji koriste solera postupak, koji se najčešće koristi u proizvodnji
šerija. Rum sazreva u novim barikiranim buradima od američkog hrasta i Pedro Ximénez
sherry buradima, što za rezultat daje kompleksni rum, boje mahagonije, u kojem se prepliću
note vanile, karamele, duvana, sušenog voća, lešnika i kafe.
Iako je svaki rum brenda Ron Zacapa na izvestan način poseban, Ron Zacapa Centenario 23
Solera Etiqueta Negra zaslužuje izuzetnu pažnju jer predstavlja naslednika lengendarnog
ruma Ron Zacapa Black Label. Na tržištu je prvi put predstavljen 2004. godine i to
isključivo za italijansko i nemačko tržište. Ovaj uzbudljivi rum nastao je mešanjem destilata
starih od šest do 23 godine koji su odležali u bourbon i cherry buradima.
Pri prvom susretu na nosu osetićete arome karamele, vanile, smeđeg šećera i laganih začina,
skoro bez prisustva alkohola. Upravo one daju ovom rumu jedinstven, gladak i jak ukus, na
koji se nadovezuju arome suvog grožđa, cimeta i čokolade, sa tragovima hrasta i malo dima u
pozadini. Srednjeg do punog tela, tople i duge završnice.
Country of origin | Guatemala |
---|---|
Distillery | Ron Zacapa |
Volume | 0.70l |
Strenght | 43% |
Importer | Wineprom doo |