Aperol je gorko slatki liker poreklom iz Italije. Proizvodi se od lekovitih biljaka, među kojima
se posebno ističu narandža, slačica i rabarbara. Svetlo je narandžaste boje, sa niskim procentom
alkohola (11%) i u kombinaciji sa belim penušavim vinom osvežava svojim neobičnim ukusom.
Aperol Spritz su 1919. godine osmislila braća Barbieri iz Padove. Zahvaljujući svojoj bogatoj
raskošnoj aromi i lakoći mešanja sa drugim alkoholnim pićima, Aperol je i zvanično uveden u
Oksfordski rečnik kao italijanski aperitiv narandžaste boje, sa ukusom slačice, rabarbare,
narandže i drugog bilja. Aperol je kralj aperitiva, punog osvežavajućeg ukusa, sa mnoštvom
aromatičnih, gorkih i zemljanih nota koje se nadovezuju na dominantnu aromu narandže.
Baršunaste i lepo uravnotežene teksture, sa dugom herbalnom završnicom i prijatnom gorčinom
bitera, koja je u poređenju sa drugim biterima voćnija i vredna eksperimenta.
Country of origin | Italy |
---|---|
Distillery | Campari |
Volume | 0.70l |
Strenght | 11% |
Importer | Coca Cola HBC |
Aperol Spritz su 1919. godine osmislila braća Luigi i Silvio Barbieri iz Padove, iako je ideja
o pravljenju šprica prisutna mnogo duže. Zvanični naziv „Spritz“ pojavljuje se negde oko
1800-te godine kada su delovi regije Venetto u Severnoj Italiji bili pod kontrolom Austro-Ugarskog
carstva. Prema legendi, austrougarskim vojnicima je italijansko vino bilo prejako i gorko pa su
odlučili da ga razblaže sa vodom. U kompaniji koju su 1912. nasledili od oca, a koja se bavila
proizvodnjom i prodajom likera, braća Barbieri su nakon sedam godina eksperimentisanja i
posvećenosti napravili Aperol.
„Spritz“ koji danas poznajemo popularnost počinje da stiče tek nakon II svetskog rata. Dominaciju
na globalnom nivou doživljava devedesetih godina prošlog veka, a početkom 2000. godine postaje
deo Campari grupe. U godini u kojoj je Aperol Spritz proslavio svoj stoti rođendan proglašen je za
deveti najprodavaniji koktel na svetu.