Takamaka Zepis Kreol Rum proizvodi se u destileriji Takamaka, na Sejšelima, kao deo St Andre
serije, kombinovanjem destilata od melase iz dve vrste kazana koji se dalje kombinuje sa pažljivo
odabranim lokalnim začinima i osam godina starim rumom iz destilerije Bajan Foursquare, nakon
čega odležava 60 dana u starim i već korišćenim bivšim burbon bačvama, zahvaljujući čemu dobija
izuzetno kompleksan začinast karakter. Tamne ćilibar boje sa kompleksnom i intenzivnom aromom
kojom dominiraju note cimeta, muskatnog oraščića, karanfilića i tropskog voća, uz nagoveštaj karamela,
hrasta i bibera u pozadini. Ukus je pun, lepo izbalansiran i fino uravnotežen, a prati ga umereno duga
i interesentna začinasta završnica.
Bez veštačkih boja i aditiva. Hladno filtriran.
Preporučuje se u miksologiji i pripremi koktela, ali se može piti i čist, uz kockicu leda.
Country of origin | Seychelles |
---|---|
Distillery | Takamaka |
Volume | 0.70l |
Strenght | 43% |
Importer | Global trading doo |
Destilerija Trois Frères Distillery nalazi se na Sejšelima, na ravnici Saint Andre, na ostrvu Mahe,
najvećem od ukupno 115 ostrva koja pripadaju ovoj zemlji smeštenoj u sredini Indijskog okeana.
U javnosti je prepoznatljiva po brendu Takamaka, koji je svoj naziv dobio po jednom od 23
okruga kom pripada. Ona je više od destilerije. To je, zapravo, mesto na kom se nalazi muzej,
sopstvena bašta sa začinima, istorijski artefakti i dve čuvene kornjače Aldabra - Taka i Maka.
Osnovana je 2002. godine od strane dva brata - Richarda i Bernarda d’Offay, sa idejom da na
najbolji način prikaže podneblje i arhipelag na kom nastaje, a koji je širom sveta poznat po veoma
kvalitetnom rumu, mnoštvu začina i sjajnoj prirodi. Njen proizvodni asortiman čine tri serije -
Seychelles, St Andre i Le Clos i svaka od njih na janbolji način prikazuje jedinstvenost podneblja
na kom nastaje.
Specifičnost ovih rumova odlikuje i to što nastaju na granitnom tlu, za razliku od svih ostalih rumova
poreklom sa Indijskog okeana, koji nastaju na vulkasnom. Šećerna trska je organskog porekla i proizvode
je male, lokalne zadruge. Destilerija koristi bakarne kazane, uključujući i dva kolonska aparata za
poboljšanje ukusa i jedan kolonski aparat za kontrolu čistoće ruma.