Votka odnosno vodka je alkoholno piće karakteristično za zemlje severoistočne Evrope. Nekada se votka proizvodila samo od vode i etanol alkohola ili od fermentisanog krompira dok je danas to malo drugačije te se u proizvodnji koriste žitarice, pre svega pšenica, a postoje i votke na bazi voćnog šećera pa čak i od mleka odnosno laktoze. Votke koje se proizvode od žitarica obično se destiluju više puta i višestruko filtriraju kako bi alkohol bio što čistiji i sa što manje arome. Neutralan miris i ukus votke je glavni razlog koji je istu učinio neprikosnovenim sastojkom koktela. Međutim danas postoje aromatizovane votke ali i votke koje se prave specifičnim stilom proizvodnje poput Osobaya koji spada u rusku tradicionalnu metodu proizvodnje. Votke se dele na bazne, super premium i ultra premium.
This website requires cookies to provide all of its features. For more information on what data is contained in the cookies, please see our Privacy Policy page. To accept cookies from this site, please click the Allow button below.