POZOVITE NAS:
+381 63 86 38 215
Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Bulleit Rye Bourbon Whiskey Bulleit Rye Bourbon Whiskey
  • Bulleit Rye američki burbon Bulleit Rye američki burbon
Previous

Jim Beam Signature Craft 12YO 0.70l

Previous

Bulleit 0.70l

Bulleit Rye 0.70l

USA

Quick Overview

Bulleit 95 Rye American Whiskey izuzetno bogat i začinjen ražani viski, dovoljno sladak i izbalansiran da probudi sva vaša čula!

SKU: AV017

Beograd izuzev prigradskih naselja: Dostava istog dana za porudžbine kreirane do 11:30h, osim vikendom.
Beograd: Preuzimanje u našem lokalu najduže 3 sata od momenta porudžbine. LOKACIJA
Srbija: Dostava paketa brzom poštom u roku od 24-48h od momenta porudžbine, osim vikendom.

Details

Bulleit 95 Rye American Whiskey

Ražani viski u biti je američki viski od istorijskog značaja. Tokom prve polovine 19. veka raž
je bila glavno žito koje se gajilo na prostoru SAD-a, budući da nije bilo hladnih sorti kukuruza
i da postojeće vrste nisu uspevale severno od linije Mason-Dixon. Prema raspoloživim
istorijskim podacima broj destilerija koje su se bavile destilacijom žitarica u Sjedinjenim
američkim državama do 1840. godine kretao se između 14.000 i 20.000.
Sve do početka Prohibicije ražani viski bio je glavni stil viskija koji se konzumira u Americi i
proizvodio se na dva načina. U Pensilvaniji, uglavnom u severnom i zapadnom delu države,
sastav kaše za proces destilacije činilo je od 90 do 100% raži. Upravo je od nje nastao
začinast viski punog tela, koji se proizvodio od raži „Monongahela“. Nasuprot tome, u
Merilendu, gde je bilo toplije i gde se kukuruz mogao uzgajati, u sastav mase za proces
destilacije ulazilo je 65% raži i 35% kukuruza. Viski se zapravo proizvodio od većeg udela
kukuruza, i raži koja je bila mekša i slađa, a koja je bila rasprostranjena i na Srednjem zapadu.
Tako je nastao drugačiji tip viskija u odnosu na onaj u Pensilvaniji. Kako se proizvodnja
kukuruza povećavala, a proizvodnja raži padala, destileri na Srednjem zapadu su povećali
udeo kukuruza u procesu destilacije, jeftinijeg u odnosu na raž, prelazeći lagano na takozvani
burbon stil.
Industrija ražanog viskija nikada se nije u potpunosti oporavila nakon Prohibicije. Izostanak
dovoljno odležalih zaliha doveo ih je u problem, kao i Vladina politika podsticaja proizvodnje
kukuruza. Burbon je bio lakši i jeftiniji za proces destilacije u odnosu na raž. Tokom II
svetskog rata za potrebe vojske i ratnih dešavanja mnogi destileri u Pensilvaniji i Merilendu
prešli su na proizvodnju etanola. Nakon rata dolazi do novih trendova, pa je velika tražnja za
slađim alkoholnim pićima, a rezultat je konstantni pad proizvodnje raži. Do 2006. godine
proizvodnje raži gotovo da nije ni bilo. Te godine na 100 prodatih burbona dolazio je 1 prodat
ražani viski.
Do 2009. godine, prodaja ražanog viskija se uvećala, ali je i dalje bila ispod 15 miliona
dolara, otprilike onoliko koliko se burbona proda samo tokom jednog vikenda u Americi. Do
2018. godine prodaja je uvećana čak 12 puta. Poslednjih godina primetan je i rast prodaje
ražanog viskija starog 8 i više godina, ali bez izjave o starosti. Primat u proizvodnji ražanog
viskija danas u svetu ima brend Bulleit, koji se smatra vodećim proizvođačem.

Bulleit 95 Rye Whiskey plasiran je na tržištu marta 2011. godine, kao nov proizvod
kompanije Deageo. Napravljen je u čuvenoj destileriji MGP Ingredients od 95% raži i 5%
prevrelog ječma i jedan je od najpopularnijih ražanih burbona u svetu. Iako ne sadrži izjavu o
starosti, veruje se da je sazrevao od 4 do 7 godina. Broj 95 u nazivu ovog burbona odnosi se
na udeo raži u njegovom nastajanju - 95% (minimum za proizvodnju ražanog viskija je 51%
raži u sastavu).
Iako je ovaj ražani viski destilovan u destileriji MGP Ingredients, on se proizvodi po
specifičnom receptu. Dugo sazreva kako u sopstvenim bačvama, tako i u bačvama destilerije
MGP Ingredients. Nakon što bačve dostignu optimalnu zrelost i željeni profil, tim blendera u
destileriji The Bulleit Distilling Co. u Shelbyville, KY pomeša sve zalihe koje imaju u
bačvama, kako one koje su sazrevale 12 godina, tako i one koje na etiketi nemaju godinu
sazrevanja, koristeći optimalni izbor bačvi, profila, uzrasta i ukusa destilata čime nastaje
jedinstven proizvod. Upravo taj postupak mešanja koji se svake godine menja čini Bulleit 95
Rye Whiskey jedinstvenim i cenovno prihvatljivim.
Pri prvom susretu, na nosu, osetićete jak miris trešanja i vanile, sa suptilnim notama kože i
duvana u pozadini. Iako je ukus u početku prilično snažan i ljut, ubrzo do izražaja dolazi miris
začina, za kojima slede note breskve, trešanja i vrlo malo narandže. Dominira raž pomešana
sa vanilom, cimetom, tragovima bibera i muskatnog oraščića. Završnica je glatka i umereno
duga, ispraćena ukusom cimeta, bibera i vanile, sa malo slatkoće koja joj daje toplinu.
Bulleit je proglašen #1 Best Selling i #1 Most Trending American Whiskey u Drinks
Internationals “World's 50 Best Bars Report".

Kompanija: Diageo
Destilerija: MGP Ingredients
Stil: Rye Whiskey
Alkohol: 45%
Starost: NAS
Sastav: 95% raži, 5% prevrelog ječma
Boja: Svetlo bronzana

Additional Information

Zemlja porekla USA
Destilerija Bulleit
Zapremina 0.70l
  1. Be the first to review this product

2013, 2011 - Double Gold Medal - San Francisco World Spirits Competition
2015, 2014, 2012 - Gold Medal - San Francisco World Spirits Competition
2012 - Gold Medal, Exceptional - Beverage Testing Institute
2014 - 95/100, Chairman’s Trophy, Extraordinary, Ultimate Recommendation - Ultimate Spirits Challenge
2013, 2012 - 91/100, Finalist, Excellent, Highly Recommended - Ultimate Spirits Challenge
2011 - 4 Stars, Highly Recommended - Spirit Journal

Destilerija Bulleit zvanično je osnovana je 1987. godine u mestu Shelbyville, u okrugu Kentucky,
i smatra se jednim od najbrže rastućih proizvođača viskija u Americi. Svoju popularnost i brzi rast
pripisuje barmenima i poslovnim partnerima koji su ovaj brend prihvatili kao svoj. Njen istorijat
vrlo je  zanimljiv, budući da je originalni Bulleit Bourbon početkom 1830. godine napravio Augustus
Bulleit.
 Destilerija iznenada prestaje sa radom 1860. godine, u isto vreme kada i Bulleit nestaje iz
istorijskih spisa.

Moderni Bulleit Bourbon počeo je da se proizvodi
 zahvaljujući Augustusovom potomku Thomas-u E.
Bulleit-u, na osnovu novog 
recepta, sa manje raži u sastavu mase od koje ovaj burbon nastaje, ali
ipak više u odnosu na 
ostale poznate burbone. Godine 1997. brend Bulleit Bourbon kupila je kompanija
Seagram i 
na tržištu SAD plasirala ga dve godine kasnije. Brend je danas u celini u vlasništvu kompanije
Diageo, koja je 2000. godine preuzela 
Seagram, a samim tim i Bullet. Trenutni proces destilacije brenda
čini se pomalo tajanstvenim 
i mističnim. Iako u kompaniji kažu da se proizvodi u destileriji Bulleit
Distilling Co, oni 
zapravo nabavljaju svoj burbon. Do nedavno je njihov dobavljač bila destilerija Four
Roses, 
ali sada nema zvanične informacije o tome ko ih zapravo snabdeva.

Originalni Bulleit recept 
koristio je dve trećine raži i jednu trećinu kukuruza. Međutim, današnji 
Bulleit Bourbon i 
dalje se izdvaja u odnosu na druge burbone i koristi 28% raži, što je više nego što je
uobičajeno, dok ostatak mase čini 68% kukuruza i 4% prevrelog ječma (ječmenog slada). Za njegovu
proizvodnju koriste se sastojci najvišeg kvaliteta. Suptilnost i složenost koje ovaj burbon poseduje
od jedinstvene mešavine slada raži, ječma i kukuruza, zajedno sa posebnim 
sojevima kvasca i čistom
filtriranom vodom iz krečnjaka u oblasti Kentucky. 

Godine 2017. destilerija Bulleit proslavila je svoj jubilarni tridesti rođendan otvaranjem nove, najsavremenije
destilerije, konstruisane na principu obnovljive energije, kako bi se sačuvala prirodna staništa, izvori
vode i lokalna mikroklima.

Preporučujemo sledeće slične proizvode: