Castello di Ama Haiku

More Views

Previous Next

Castello di Ama Haiku 2010

Italija, Toskana
Suvo, 0.75 l

WA  89

V    92

Šifra proizvoda: IT0082

Dostava u roku od 12-48h na teritoriji Srbije

4,680.00 din.

Kratak opis

Začinasto, voćno, baršunasto...

Opis

Castello di Ama Haiku je kupaža tri plemenite sorte Sangiovese, Merlot i Cabernet Franc. Castello di Ama sve do 2001. godine nije uzgajao sortu Cabernet Franc. Te godine doneta je odluka da se uvede sorta koja može u kupaži dati veliko vino. Nakon pažljive analize zemljišta i klime, ukupno je zasađeno oko 2Ha pod ovom sortom, koja je u Bordou (Bordeaux) prisutna u skoro svim kupažama velikih vina.

Prva berba je ugledala svetlost dana nakon 8 godina, Haiku 2009 (50% Sangiovese i po 25% Merlot i Cabernet Franc). Vinifikacija se odvija zasebno za svaku sortu, gde se nakon toga vino pretače u barik burad gde se odvija malolaktička fermentacija. Kupažiranje se vrši nakon malolaktičke fermentacije, a nakon toga kupažirano vino se pretače ponovo u barik burad (30% nova, a ostatak jednom korišćena), gde sazreva narednih 12 meseci. Posle sazrevanja u barik buradima vino se flašira.

 Miris vina je voćan i začinast, mogu se prepoznati arome kupine, svežeg bibera, zelene paprike, muskatnog orašćića i sandalovine. Ukus je bogat ali baršunast, voćan sa veoma elegantom dugotrajnom završnicom.

Temperatura serviranja: 16 - 18°C

Preporučuje se uz crveno meso umereno začinjeno, gulaš od divljači i zrele tvrde sireve.

Dodatne informacije

Zemlja Italija
Region Toskana
Berba 2010
Sorta Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese
Boja Crveno
Tip Suvo
Pakovanje 0.75 l

Proizvođač

Ama je dobila ime po malom selu smeštenom u brdima Toskane na nadmorskoj visini od 500m. Tradicija gajenja grožđa na tom lokalitetu seže nekih 500 godina unazad. "Put od Rade (Radda) vodi ka Ami (Amma), smeštene u brdima nekih 5km od glavnog puta, nalaze se kuće Pianigiani, Ricucci i Mintigiani, koje važe za najuglednije porodice u Kjantiju (Chianti)" napisao je Veliki Vojvoda Petar Leopold od Habzburg-Lorene u 18. veku u svom izveštaju vladi Toskane. Naveo je još: "Oni su dobrostojeća seoska gospoda koja sav svoj prihod ulažu nazad u zemlju i vinograde i brinu se o svemu.
Brda i doline koje okružuju zamak Ama su najlepše od svih koje sam video u celom Kjantiju (Chianti), veoma dobro odnegovana sa žitnim poljima, maslinjacima i vinogradima." Poseta Velikog Vojvode je naravno obeležena plaketom u jednoj od seoskih zgrada, koja je sada u vlasništvu vinarije. Castelo Di Ama osnovana je '70ih godina od strane nekoliko porodica 
koje su bile očarane lepotom ovog kraja. Oni su sebi dali zadatak da povrate nekadašnji sjaj i slavu Ame tako što će napraviti 
Kjanti Klasiko (Chianti Classico) koji će se nositi ravnopravno sa najprestižnijim svetskim vinima.


Upravo ovo vino i vinogradi iz kojeg je poteklo, uticali su na formiranje partnerstva između Lorenca Sebastija (Lorenzo Sebasti) i Marka Paljantija (Marco Pallanti), dvojca koji vode vinariju do današnjih dana. Lorenco je Rimljanin dok je enolog Marko rođen u Toskani, a svoje znanje je sticao delom u rodnoj Toskani, a delom u Francuskoj.
Sada već više od 30 godina ovaj dvojac je posvećen proizvodnji vrhunskih vina u Ami.


Marko je proglašen za enologa godine 2003. godine od strane jednog od najuticajnih vodiča za Italijanska viina "Gambero Rosso". 2004. godine vinarija je  dobila nagradu Impresa e Cultura (preduzetništvo i umetnost) od strane Confindustria. 
2005. ponovo Gambero Rosso, ovog puta nagrada za najbolju vinariju u Italiji. Vino San Lorenzo je dobilo 6 mesto na čuvenoj TOP 100 listi magazina Wine Spectator u izdanju za 2010. godinu. 


Sve u svemu vinogradi Ame su sjajno pozicionirani, lepo osunčani, odlično negovani kao da se radi o vrtu. Ovo je svakako jedan od najplodnijih i najboljih delova Kjantija (Chianti).


www.castellodiama.com

Sledeći proizvod(i) vam mogu biti interesantni

Uporedi proizvode

Nema proizvoda na listi.

Back to Top