POZOVITE NAS:
+381 63 86 38 215
Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Zašto se vino dekantira?
Postoje dva razloga za dekantiranje vina, prvi je da na taj način odstranite sedimente koji su se nakon određenog vremena nataložili u boci,
a drugi razlog je da se buke vina otvori. Drugi razlog je veoma značajan kod  dobrih mladih vina gde će 
usled povećane izloženosti
vazduhu vina otkriti veću kompleksnost mirisa i ukusa. 
Da bi ste u potpunosti uživali u dobrim mladim vinima (do 10 godina starosti)
uzmite u obzir da ih treba otvoriti 8 do 12 
sati pre konzumiranja, a dekantiranjem se ovaj proces znatno ubrzava te već nakon pola
sata određena vina iskazuju svoj 
pun potencijal.
Glavni element koji čuva vino je ugljen-dioksid koji postaje deo svakog vina nakon prve alkoholne fermentacije. Dekantiranjem se
umanjuje količina ugljen-dioksida i vino ubrzano sazreva, dopuštajući bukeu da se brže razvija. 
Na ukusu dekantirana crvena vina
izražavaju veću voćnost, a tanini postaju nežniji. 
Kada dekantirate mlada vina, sipajte vino što brže u sud kako bi ubrzali aeraciju,
a kada dekantirate stara vina,  potrebno je jako lagano sipati vino tako što grlić boce naslonite na grlo dekantera  i sasvim polako sipate
vino kako bi sedimenti ostali u boci.
Vežba: Otvorite bocu vina i polovinu sipajte u dekanter, a drugu polovinu ostavite u flaši. Nakon sat vremena u dve iste čaše sipajte oko 1dl
vina iz dekantera u jednu i 1dl vina iz boce u drugu, te tada sami donesite zaključak.

Product was successfully added to your shopping cart.

Dekanteri

   

5 Item(s)

  • Bormioli Rocco Capitol dekanter

    1.460,00 din.
  • Bormioli Rocco Electra dekanter

    2.090,00 din.
  • Lehmann Glass Dekanter Grand Rouge 75cl

    6.190,00 din.
  • Lehmann Glass Dekanter Vignoble 150cl

    2.690,00 din.
  • Spiegelau Novo Dekanter 75cl

    23.950,00 din.

   

5 Item(s)