You have no items in your shopping cart.
Elias Mora Descarte crveno suvo vino proizvedeno u Španiji, u regiji Toro D.O., od 100% sorte
vinove loze Tempranillo. Tamne rubin boje sa ljubičastim odsjajem i kompleksnom aromom
crnog šumskog voća, kojom dominiraju note borovnice, kupine, šumske jagode, aromatičnog bilja,
lovora i grafita, na koje se nadovezuju tonovi kedrovine, prepečenog hleba i hrasta u kom je
sazrevao. Lepo izbalansirano i fino uravnoteženo crveno vino, sveže i pitko, punog ukusa i snažnog
tela, koje u pozadini prate mekani baršunasti tanini, duga, voćna i mineralna završnica sa notama
espreso kafe, protkana tonovima kore narandže.
Izuzetna berba, intenzivnog, hrskavog karaktera, proizvedena od vinove loze koja se uzgaja u severno
orijentisanim više od 40 godina starim vinogradima. Odležalo 12 meseci u buradima od francuskog
hrasta, kako bi se sačuvala svežina i čistoća. Ima potencijal daljeg starenja u boci od 3 do 6 godina.
Preporučuje se uz crvena mesa, specijalitete od divljači, razne vrste pečenja, pa čak i uz pernatu divljač,
ali se može kombinovati i uz pečurke, plavu ribu i crnu čokoladu.
Temperatura serviranja 16-18C°.
Poželjno je dekantiranje pre serviranja, minimum 60 minuta.
Zemlja porekla | Španija |
---|---|
Region | Toro |
Berba | 2017 |
Primarna sorta | Tempranillo |
Boja | Crveno |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
% alkohola | 14.5% |
Uvoznik | Wineprom doo |
Wine Review Online, 2023, Michael Franz, 94
Mundus Vini, 2022, Grand Gold
Wine Enthusiast 94.
Wine Review Online, 2022, Michael Franz, 93
Vinous Media 93.
Wine Spectator 91.
Cellar Issue 91.
Vinarija Elias Mora dolazi nam iz Španije, iz čuvenog vinskog sela San Roman de Hornija. Osnovana
je 2000. godine od strane Viktorije Benavides, španske vinarke koja ju je u čast prethodnog vlasnika
vinograda nazvala njegovim imenom – Elias Mora. Vinarija poseduje 16 hektara vinograda i kontroliše
poljoprivredu i berbu na još ukupno 70 hektara. Svakom parcelom se pažljivo upravlja, uzimajući u
obzir varijacije tla i starost vinove loze. Vinova loza zasađena je na zemljištu koje je bogato glinom i
krečnjakom, sa dosta krupnog kamenja na površini. Uzgaja se na 700 do 900 metara nadmorske visine.
Izuzetno topla i veoma suva klima prirodno ograničava proizvodnju vinove loze, dajući dobro
koncentrisano grožđe, odličnog kvaliteta. Poštujući tradiciju uz primenu moderne tehnologije, u vinariji
se posebna pažnja poklanja sorti Tinta de Toro, domaćem klonu vinove loze Tempranillo koja se, bez
izlaganja filokseri, uzgaja lokalno više od 2000 godina. Sam način proizvodnje vinove loze je organski.