You have no items in your shopping cart.
Elías Mora Gran Elías Mora crveno suvo vino proizvedeno u Španiji, u regiji Toro D.O., od 100%
sorte vinove loze Temopranillo koja se uzgaja u 70 godina starom vinogradu pod nazivom La
Cuesta de los Lobos. Ovo vino nastaje isključivo od velikih i pažljivo odabranih berbi. Tamne
rubin boje sa ljubičastim odsjajem i kompleksnom aromom crnog šumskog voća, na koju se
nadovezuju note prepečenog hleba, balzamika, hrasta i dima. Zrelo, snažno vino, punog tela i
kompleksnog ukusa, sa intenzivnim voćnim i cvetnim aromama, i baršunastim taninima u pozadini.
Kompleksno, lepo izbalansirano i pitko suvo crveno vino koje prati duga i veoma elegantna završnica.
Odležalo 17 meseci u novim buradima od francuskog hrasta, sa potencijalom ozbiljnog starenja u boci
do 10 godina. Proizvodi se u limitiranoj seriji.
Preporučuje se uz crvena mesa, specijalitete od divljači i razne vrste zrelih punomasnih sireva.
Temperatura serviranja 17-19C°.
Poželjno je dekantiranje pre serviranja, minimum 60 minuta.
Zemlja porekla | Španija |
---|---|
Region | Toro |
Berba | 2015 |
Primarna sorta | Tempranillo |
Boja | Crveno |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
% alkohola | 15% |
Uvoznik | Wineprom doo |
Wine Review Online, 2023, Michael Franz, 95
Wine Enthusiast, Editors’ Choice, April 2022, 94.
Wine Review Online, Michael Franz, July 2021 Issu, 94.
Vinarija Elias Mora dolazi nam iz Španije, iz čuvenog vinskog sela San Roman de Hornija. Osnovana
je 2000. godine od strane Viktorije Benavides, španske vinarke koja ju je u čast prethodnog vlasnika
vinograda nazvala njegovim imenom – Elias Mora. Vinarija poseduje 16 hektara vinograda i kontroliše
berbu na još ukupno 70 hektara. Svakom parcelom se pažljivo upravlja, uzimajući u
obzir varijacije tla i starost vinove loze. Vinova loza zasađena je na zemljištu koje je bogato glinom i
krečnjakom, sa dosta krupnog kamenja na površini. Uzgaja se na 700 do 900 metara nadmorske visine.
Izuzetno topla i veoma suva klima prirodno ograničava proizvodnju vinove loze, dajući dobro
koncentrisano grožđe, odličnog kvaliteta. Poštujući tradiciju uz primenu moderne tehnologije, u vinariji
se posebna pažnja poklanja sorti Tinta de Toro, domaćem klonu vinove loze Tempranillo koja se, bez
izlaganja filokseri, uzgaja lokalno više od 2000 godina. Sam način proizvodnje vinove loze je organski.