You have no items in your shopping cart.
Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino proizvodi se od 1993. godine. Nakon vinifikacije
vino sazreva u barik buradima 36 meseci, a zatim se flašira i odlaže u podrum narednih 12 meseci pre
puštanja u prodaju.
Tenuta Nuova je zaista posebno vino, brojne nagrade govore u prilog tome (100/100 Robert Parker,
100/100 James Suckling zatim "Vino godine" na čuvenoj Wine Spectator TOP 100 listi). No pored nagrada i
priznanja ovo vino u sebi sadrži nešto posebno što se ne sreće tako često i nije vezano za bilo kakav skor.
Kada ga pijete ono vas prosto uvlači u sebe, odnosno uvlači se u vas, postaje neodoljivo.
Kompleksno slojevito vino, dubokih nota crnog bobičastog voća propraćenih aromama kože, duvana i začina.
Lepo zaokruženo, naglašenih ali finih zanina, punog tela sa voćnom završnicom.
Vino dekantirati barem 2 sata ili ga pustit da se lagano otvara u čaši.
Temperatura serviranja: 15 - 17°C
Preporučuje se uz najkvaliteniji odrezak, jela sa roštilja, paste na bazi paradajz sosa i zrele tvrde sireve.
Zemlja porekla | Italija |
---|---|
Region | Toskana |
Berba | 2017 |
Primarna sorta | Sangiovese |
Boja | Crveno |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
Uvoznik | Passione italiana doo |
Kazanova di Neri (Casanova di Neri) je ishod dugotrajnog procesa proizvodne i filozofske evolucije, koja predstavlja viziju
čuvenog vina Brunello di Montalcino na nov inovativan način. Predanost i poštovanje prema zemlji i njenoj raznolikosti, ključni je faktor u proizvodnji jedinstvenih vina, gde se sa posebnom pažnjom tretira grožde nakon berbe pošto se karakterisitke istog razlikuju od parcele do parcele, a to ova vinarija ceni najviše. Vinarija je osnovana 1971. godine od strane Ðovanija Nerija (Giovanni Neri), koji je uz pomoć velike vizije i strasti razumeo veliki potencijal vina u Montalćinu (Montalcino). 1991. godine upravljanje vinarijom je nasledio njegov sin Ðakomo (Giacomo).
Proizvodnja je u početku započeta u istočnom delu Montalćina, gde se kasnije proširila i na druga područja u okviru ove komune. Prvi vinograd je Ćeretalto (Cerretalto), jedinstven teroar u prirodnom amfiteatru iznad reke Aso (Asso), gde stari vinogradi daju Sanđoveze (Sangiovese) drugačiji nego na drugim parcelama, sa malim grozdovima lepo distanciranim, selekcijom istih podignuti su drugi vinogradi, a posebno u Tenuta Nova (Tenuta Nuova).
Kupovinu Ćeretalta pratile su lokacije Le Ćetine (Le Cetine), Pjetradoniće (Pietradonice) i naposletku Podernovo. Ni jedan vinograd nije kupljen nasumično vec analizom zemlje i ekspozicije, kako bi se dobila jedinstvena i prepoznatljiva vina.
Prva berba je bila 1978. godine, a sledile su je berbe Ćeretalto 1981, zatim Roso di Montalćino (Rosso di Montalcino) 1982, Tenuta Nova 1993. Pjetradonice 2000. godine i zadnja Ibbianco 2011. godine. U prilog kratke ali ipak velike istorije govore mnogobrojne nagrade i priznanja koje je ova vinarija dobila kako na nacionalnom tako i na internacionalnom nivou.
Trenutno imanje obuhvata oko 500ha od kojih su 63ha pod vinogradima, 20ha pod maslinama a ostatak je obradivo zemljište i šuma.
Filozofija vinarije se zasniva na tome da su vina plod vinograda i čovekovog rada. Nega i strast kojom se obrađuje vinograd,
zatim mikroklima i raznovrsnost, dovode do jedinstvenih karakteristika samog grožda od kog se dobija prepoznatljivo vino koje je odraz teroara. Više od 40 godina traje evolucija proizvodnje što je doprinelo da vina i sama vinarija dostignu određen stepen kvaliteta koji je vinariju odvojio na neki način od drugih i učinio je prepoznatljivom.
Konstanta potraga za određenom vrstom tla koje može izraziti određen karakter i jedinstvenost vina i proces obrade zemljišta koji poštuje zemlju i vinovu lozu propraćeno je negom i pažnjom u samom procesu vinifikacije. Vina su plod izuzetnih kombinacija tla, mikroklime ujedinjenih sa strastvenim pristupom i preciznim procesom vinifikacije, što dovodi do ujednačenog kvaliteta i prepoznatljivosti kroz različite berbe.