POZOVITE NAS:
+381 63 86 38 206
Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Castello di Ama L' Apparita Castello di Ama L' Apparita
  • Castello di Ama L' Apparita Castello di Ama L' Apparita
Previous

Casanova di Neri Tenuta Nuova Brunello di Montalcino 0.75l

Previous

Famille Perrin Chateau De Beaucastel Chateauneuf du Pape 0.75 l

Castello di Ama L' Apparita 0.75 l 2010

Italija, Toskana
Suvo,

SKU: IT0083

WS  93Wine Spectator

WA  94Wine Advocate

Dostava u roku od 12-48h na teritoriji Srbije

Details

Castello di Ama L' Apparita je prvo vino u Toskani od čistog Merloa (100% Merlot), a prati ga status kultnog vina još od prve berbe 1985. godine. Mala parcela od 3.84Ha koja se zove L' Apparita smeštena je na vrhu brda Vigneto Bellavista, na nadmorskoj visini od 490m. 1975. godine na ovoj parceli prvo su zasađene sorte Canaiolo i Malvasia Bianca, međutim 1982. umesto ove dve sorte kalemi se Merlot. Ova parcela je bogata glinom, što je čini pravim draguljem u svojoj okolini.

Vinifikacija se odvija u inox tankovima, nakon čega se vino pretače u barik burad gde se odvija malolaktička fermentacija. Kada se završi malolaktička fermentacija vino sazreva narednih 18 meseci u novim i korišćenim barik buradima fine granulacije (50% su novi barici, a 50% jednom korišćeni). 

Krase ga arome crvenog bobičastog voća, kupina, crnog bibera i kleke. Ukus je veoma bogat ali prefinjen i elegantan, baršunastih tanina. Završnica je bogata i veoma duga.

Temperatura serviranja: 15-17°C

Preporučuje se uz divljač, biftek sa voćnim sosom i zrele polutvrde ili tvrde sireve.

Additional Information

Zemlja porekla Italija
Region Toskana
Berba 2010
Sorta Merlot
Boja Crveno
Tip Suvo
Zapremina 0.75l
  1. Be the first to review this product

Ama je dobila ime po malom selu smeštenom u brdima Toskane na nadmorskoj visini od 500m. Tradicija gajenja grožđa na tom lokalitetu seže nekih 500 godina unazad. "Put od Rade (Radda) vodi ka Ami (Amma), smeštene u brdima nekih 5km od glavnog puta, nalaze se kuće Pianigiani, Ricucci i Mintigiani, koje važe za najuglednije porodice u Kjantiju (Chianti)" napisao je Veliki Vojvoda Petar Leopold od Habzburg-Lorene u 18. veku u svom izveštaju vladi Toskane. Naveo je još: "Oni su dobrostojeća seoska gospoda koja sav svoj prihod ulažu nazad u zemlju i vinograde i brinu se o svemu.
Brda i doline koje okružuju zamak Ama su najlepše od svih koje sam video u celom Kjantiju (Chianti), veoma dobro odnegovana sa žitnim poljima, maslinjacima i vinogradima." Poseta Velikog Vojvode je naravno obeležena plaketom u jednoj od seoskih zgrada, koja je sada u vlasništvu vinarije. Castelo Di Ama osnovana je '70ih godina od strane nekoliko porodica 
koje su bile očarane lepotom ovog kraja. Oni su sebi dali zadatak da povrate nekadašnji sjaj i slavu Ame tako što će napraviti 
Kjanti Klasiko (Chianti Classico) koji će se nositi ravnopravno sa najprestižnijim svetskim vinima.

Upravo ovo vino i vinogradi iz kojeg je poteklo, uticali su na formiranje partnerstva između Lorenca Sebastija (Lorenzo Sebasti) i Marka Paljantija (Marco Pallanti), dvojca koji vode vinariju do današnjih dana. Lorenco je Rimljanin dok je enolog Marko rođen u Toskani, a svoje znanje je sticao delom u rodnoj Toskani, a delom u Francuskoj.
Sada već više od 30 godina ovaj dvojac je posvećen proizvodnji vrhunskih vina u Ami.

Marko je proglašen za enologa godine 2003. godine od strane jednog od najuticajnih vodiča za Italijanska viina "Gambero Rosso". 2004. godine vinarija je  dobila nagradu Impresa e Cultura (preduzetništvo i umetnost) od strane Confindustria. 
2005. ponovo Gambero Rosso, ovog puta nagrada za najbolju vinariju u Italiji. Vino San Lorenzo je dobilo 6 mesto na čuvenoj TOP 100 listi magazina Wine Spectator u izdanju za 2010. godinu. 

Sve u svemu vinogradi Ame su sjajno pozicionirani, lepo osunčani, odlično negovani kao da se radi o vrtu. Ovo je svakako jedan od najplodnijih i najboljih delova Kjantija (Chianti).

www.castellodiama.com

Preporučujemo sledeće slične proizvode: