Dekanteri

Zašto se vino dekantira?

Postoje dva razloga za dekantiranje vina, prvi je da na taj način odstranite sedimente koji su se nakon određenog vremena nataložili u boci, a drugi razlog je da se buke vina otvori. Drugi razlog je veoma značajan kod  dobrih mladih vina gde će
usled povećane izloženosti vazduhu vina otkriti veću kompleksnost mirisa i ukusa.

Da bi ste u potpunosti uživali u dobrim mladim vinima (do 10 godina starosti) uzmite u obzir da ih treba otvoriti 8 do 12
sati pre konzumiranja, a dekantiranjem se ovaj proces znatno ubrzava te već nakon pola sata određena vina iskazuju svoj
pun potencijal.

Glavni element koji čuva vino je ugljen-dioksid koji postaje deo svakog vina nakon prve alkoholne fermentacije.
Dekantiranjem se umanjuje količina ugljen-dioksida i vino ubrzano sazreva, dopuštajući bukeu da se brže razvija.
Na ukusu dekantirana crvena vina izražavaju veću voćnost, a tanini postaju nežniji.

Kada dekantirate mlada vina, sipajte vino što brže u sud kako bi ubrzali aeraciju, a kada dekantirate stara vina, potrebno je jako lagano sipati vino tako što grlić boce naslonite na grlo dekantera  i sasvim polako sipate vino kako bi sedimenti ostali u boci.

Vežba:
Otvorite bocu vina i polovinu sipajte u dekanter, a drugu polovinu ostavite u flaši. Nakon sat vremena u dve iste čaše sipajte oko 1dl vina iz dekantera u jednu i 1dl vina iz boce u drugu, te tada sami donesite zaključak.

19 proizvod(a)

Grid  List 

Set Descending Direction

19 proizvod(a)

Grid  List 

Set Descending Direction
Filter proizvoda
Filter proizvoda

Shopping Options

Kategorija
Cena
Proizvođač
Uporedi proizvode

Nema proizvoda na listi.

Back to Top