You have no items in your shopping cart.
Bacardi Reserva Rare Gold Rum 8YO na bazi melase fermentiran je s jednim sojem kvasca,
Le Levadura Bacardi. Nakon procesa destilacije dobijeni destilat odležava najmanje 8 godina
u hrastovim buradima, a zatim se meša u njihovom Master blenderu. Elegantne i prefinjene
tamno jantar boje, sa zlatnim odsjajem i izraženim voćnim mirisom. Dominira aroma vanile,
na koju se nadovezuju note karamele, smeđeg šećera, suve kajsije i grožđa, uz primetne note
hrasta u kom je sazrevao. Punog tela, raskošnog ukusa i kompleksnog karaktera sa ukusom
putera, cimeta i muskatnog oraščića i nešto malo citrusnih nota u pozadini. Završnica je lepa
i dovoljno duga, sa aromom zrele banane, hrasta, melase i malo narandžine kore u pozadini.
Izuzetno gladak, pitak i vrlo popularan rum u svetu, čak možda i jedan od najprodavanijih u
kategoriji premium rumova.
Idealan kao sastojak brojnih koktela, ali nećet pogrešiti ni ako ga poslužite sa par kockica leda.
Zemlja porekla | Portoriko |
---|---|
Destilerija | Bacardi |
Zapremina | 0.70l |
% alkohola | 40% |
Uvoznik | Rauch doo |
Bacardi priča duga je više od 150 godina. Nju započinje Don Facundo Bacardí Massó u mestu
Santiago de Cuba, na Kubi 1862. godine nakon više od deset godina eksperimentisanja
plasiranjem svog prvog i do danas najpopularnijeg ruma Bacardi Carta Blanca. Facundova
supruga, Dona Amalia, primećuje koloniju voćnih slepih miševa na drvenom tavanu destilerije
i prepoznaje značaj koji oni imaju za španske i kubanske Taino Indijance kod kojih predstavljaju
simbol dobrog zdravlja, porodičnog jedinstva i sreće. Tako slepi miš postaje zaštitni znak na
svakoj etiketi Bacardi ruma i uskoro meštani počinju da traže „el ron del murcielago“ - rum
šišmiša.
Zahvaljujući kvalitetu Bacardi rum ubrzo postaje miljenik bogatih i slavnih. Godine 1888. kompanija
Bacardi osvaja zlatnu medalju na Exposición Universal de Barcelona i imenuje se za „dobavljača
Kraljevskog španskog domaćinstva“. Dve decenije kasnije postaje i prva multinacionalna kompanija
na Kubi, jer u Španiji (Barselona), a potom i u SAD (Njujork) osniva svoje ispostave u kojima radi
punjenje boca.
Nakon uvođenja Zakona o prohibiciji u SAD, Bacardi zatvara svoj pogon u Njujorku, a Kubu promoviše
kao tropski beg iz „suvih“ Sjedinjenih Država. Amerikanci hrle na ostrvo da uživaju u Bacardi rumu,
što je ubrzalo rast, prodaju i popularnost pravljenja i ispijanja koktela širom sveta.
Godine 1930. Bacardi osniva svoj prvi proizvodni pogon u Meksiku, u kom se Bacardi rum prvi put
proizvodi van Kube. Ubrzo Kompanija osniva i drugi proizvodni pogon i to u Catanu u Portoriku,
koji je danas najveća destilerija premium ruma na svetu. Kompletna imovina kompanije Bacardi
oduzeta je od strane revolucionarnih snaga na Kubi oktobra 1960. godine. Porodica Bacardi ostaje
jaka, mada su mnogi prisiljeni da sa ostrva emigriraju. Na vreme su uspeli da sa Kube presele zaštitni
znak kompanije i soj kvasca koji koriste, nastavljajući da rade u SAD-u, Meksiku, Portoriku, Španiji i
na Bahamima.