Kada pomislim na Španiju, pomislim na Tempraniljo (Tempranillo) crvena jaka barikirana vina iz regiona Rioha (Rioja) ili Ribera del Duero. Šta se događa danas? Rioha i Ribera del Duero ni izbliza više nisu tako dominantni regioni, sjajna vina dolaze iz Penedeza (Penedes), Tora (Toro), La Manče (La Mancha), Priorata (Priorat)... Tempraniljo je i dalje dominantan u proizvodnji crvenih vina, ali crvena više nisu jedina asocijacija na španiju, Kava (Cava), bela i roze vina su sve kvalitetnija, a samim tim dobijaju na značaju. Crevna vina su i dalje jaka, barikirina pa to je španski stil odraz kulture i nacije ali je sve više finih kupaža koje sjajno predstavljaju meke nove vibracije u španskoj vinskoj industriji. Za kraj pored vina Španija doživljava pravi bum na gastronomskoj sceni, dovoljno je samo reći Mančego (Manchego) i Hamon Iberiko (Jamon Iberico)...