POZOVITE NAS:
+381 63 86 38 215
Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Krug Grande Cuvee gift box Krug Grande Cuvee gift box
Previous

Ayala Brut Nature Zero Dosage Magnum 1.5l

Previous

Veuve Clicquot La Grande Dame Box 0.75l

Krug Grande Cuvee Gift box 0.75l NV

Francuska, Šampanja
Suvo,

Quick Overview

Kompleksan, bogatog i prefinjenog ukusa...

SKU: PV0015

WE  94Wine Enthusiast

Beograd izuzev prigradskih naselja: Dostava istog dana za porudžbine kreirane do 11:30h, osim vikendom.
Beograd: Preuzimanje u našem lokalu najduže 3 sata od momenta porudžbine. LOKACIJA
Srbija: Dostava paketa brzom poštom u roku od 24-48h od momenta porudžbine, osim vikendom.

Details

Krug Grand Cuvée je klasičan predstavnik Kuće Krug. On je mešavina više od 120 različitih vina iz deset ili više različitih berbi. Njegova prefinjenost rezultat je odležavanja u podrumu u periodu od šest ili više godina, a preko dvadeset godina je potrebno da bi se dobila svaka boca šampanjca Krug Grand Cuvée.

Na mirisu je prilično kompleksan, prepoznaju se note tosta, lešnika, ječma i kandiranog voća. U pozadini se mogu otkriti note tek ubrane jabuke, zrelo i suvo voće, bademi, marcipan, slatkih začina pa čak i meda.
Ukus je veoma osvežavajuć, postojan sa prilično bogatim ukusom koji podseća na citrusno voće poput limuna i grejpa.

Temperatura serviranja 9-12°C

Preporučuje se uz jela sa crnim tartufima, artičokama i parmezanom

Additional Information

Zemlja porekla Francuska
Region Šampanja
Berba NV
Sorta Chardonnay, Pinot Meunier, Pinot Noir
Boja Belo
Tip Suvo
Zapremina 0.75l
Uvoznik Energy Star International doo
  1. Be the first to review this product

Jozef Krug (Joseph Krug) rođen 1800. godine u Majncu (Mainz), odrastao je u samom srcu regije
Mozel (Moselle), tako da je od malih nogu bio upućen na vinogradarstvo. Vrlo rano je pokazao
talenat i perspektivu, a naučio je da govori tri različita jezika Sa 24 godine postao je putujući
trgovac, tako da ga sam posao dovodi u Pariz 1834. godine. U to vreme pogodilo se da je živeo
u kreativnom miljeu popularnih umetnika. Sanjajući o tome da da svoj lični doprinos u svetu
Šampanjaca, Jozef je oberučke prihvatio ponudu koja će ga ispostaviće se kasnije načiniti velikim.
Jozef Krug se zaposlio u Kući Jacquesson, u to vreme vodećoj Šampanj kući. Ubrzo je postao partner,
putovao je po celom svetu ali daleko od toga da je to zadovoljilo njegove ambicije.
Za njega, suština šampanjca je bila zadovoljstvo, no ipak promene vremena su dramatično uticale na
kvalitet iz godine u godinu. U 42. godini kada većina ljudi u to doba već razmišlja o penzionisanju, on
je napustio udobnost sigurne karijere rizikujući sve, ali je bio spreman da svoju viziju stavi na probu.
1840. godine upoznao je Hippolyte De Vivès, veoma cenjenog trgovca vinom u Rimsu (Reims). U naredne
tri godine, ovaj dvojac započeo je tajnu ali veoma uspešnu saradnju testirajući nove mešavine. Ovo
prijateljstvo je postalo nešto poput probnog perioda koje je definisalo pristup proizvodnje Krug šampanjca.
1843. uz podršku De Vivès, Jozef Krug je osnovao Kuću Krug & Compagnie.
Napokon je mogao da snove pretoči u realnost kreirajući dobar Šampanjac svake godine bez obzira na
uticaj vremenskih prilika. Da bi svoju viziju učinio večnom Jozef je u maloj crvenoj knjižici zaveštao svoju
filozofiju. Knižica je očuvana do današnjih dana, a u njena svrha je bila da prenese svoje znanje na sina
Pola (Paul), bio je ubeđen da Šampanjac mora da se proizvodi od kvalitetnih vina testirajući vino sa svake
parcele ponaosob samo iz dobrih godina.
"Teroar je krucijalan" govorio je Jozef.
Ali postojao je još jedan korak koji je trebalo načiniti da bi se postigao željeni kvalitet. Morao je da
oslobodi proces proizvodnje od nestabilnog klimatskog faktora. Tako je počeo da pravi rezerve vina,
svako je proizvedeno od grožđa sa posebne parcele te je na taj način svako vino posedovalo svoj specifičan
karakter. Ubrzo je količina vina za mešanje postala velika. Odlučan da kreira najupečatljiviji Šampanjac
svake godine, stvorio je veliku rezervu vina kako bi od istih kreirao svoj prestižni Šampanjac. Na ovaj način
bez obira na vremenske uslove, bez obzira na samu berbu, Jozef je bio u mogućnosti da kreira Šampanjac
bogatih aroma i neprevaziđenog ukusa.
Beleške u njegovom notezu svedoče o kreiranju prvog Champagne No.1 Krug Grande Cuvée. U to doba to
je bila prava revolucija, pristup proizvodnji van tadašnjih načela. Jozef je okrenuo leđa već uspostavljenim
pravilima proizvodnje Šampanjca. Premda je proizvodnja odstupala od pravila, niko nije mogao da ospori
bogatstvo, eleganciju i upečatljiv karakter svake boce Krug Grand Cuvée, Krug je postao prvi proizvođač koji
je uspevao da svake godine kreira prestižan šampanjac, koji je do današnjih dana ostao jedinstven.
"Dobra Kuća bi trebala da ima samo dva Šampanjca podjednakog kvaliteta", napisao je Joseph Krug u svom
notezu. Champagne No.1 treba da bude najbogatija ekspresija Šampanjca iz više različitih godina i
Šampanjac No.2, koji treba da izrazi kvalitete pojedinačnih berbi uhvaćenih u bocu od strane Kuće,
proizvodeći ga samo u godinama koje imaju posebnu priču da nam kažu.
Danas Šampanjac No.2 znamo pod imenom Krug Vintage. To nije šampanjac koji je mešavina vina iz dobrih
godina već mešavina najboljih vina iz samo određene godine. Generacije su prolazile, a Jozefovi naslednici
su poštovali njegovo nasleđe sve do jednog momenta kada je rođen prvi Krug Rose. Tek peta generacija
Henry i Rémy Krug su se odlučili da u tajnosti naprave eksperiment. Radili su na tome da kreiraju roze
autentičnog stila koji krasi Krug, inspirisani sortom Pinot Noir. Konačno 1983. Henry i Ré
my su odlučili da
daju svom ocu da proba na slepo novonastali šampanjac.
Otac se odmah uspaničio uz opasku "u problemu smo, neko u Šampanji imitira Krug". Sinovi su ga odmah
uverili da to i jeste Krug, otkrivajući svoju tajnu.
Na njihovu sreću ocu se dopala nova smela kreacija i dao je svoj blagoslov za dalju proizvodnju. Nastao je
roze Šampanjac kao ni jedan drugi.
1971. Rémy i Henry su sasvim slučajno došli do novog otkrića. Pošto su kupili petnaest parcela vinograda
u Mesnil-sur-Oger, selu koje ima reputaciju najprestižnije lokacije za sortu Šardone (Chardonnay) u Šampanji,
shvatili su da kupovina sadrži jednu parcelu od svega 1.84 hektara koja je ograđena kamenim zidom,
lociranu u samom srcu sela. Ova mala parcela je ubrzo dokazala svoj zaista predivan karakter. Drevni
natpis otkrio je starost ove parcele: Godine 1698. ovaj zid su sazidali Claude Jannin i Pierre Dehee Metoen,
a iste godine su zasađeni vinogradi od strane Gaspard Jannin, Klodovog (Claude) sina. Veoma brzo porodica
Krug je shvatila izvanredan kvalitet ove parcele. Zidovi štite parcelu kreirajući na taj način mikro-klimu
koja daje jedinstvn karakter sorti Šardone (Chardonnay) zasađenoj na toj parceli. Njen poseban karakter
došao je do izražaja zahvaljujući nasleđu Kuće Krug koja od svake parcele pravi jedinstveno vino. Posle
nebrojano puta ponovljenih testiranja vina sa parcele Klo du Meznil (Clos du Mesnil) su jasno odskakala
od ostalih. Ova parcela predstavlja jedan od najboljih primera filozofije teroara, inspirišući Kuću Krug da
još jednom odstupi od tradicije Jozefa Kruga. Po prvi put u istoriji Krug je napravio šampanjac posvećen
samo jednoj parceli, a prva berba je bila Krug Clos du Mesnil 1979. Jedna parcela, jedna sorta, jedna
godina. Tako je nastao najčistiji odraz sorte Šardone (Chardonnay).
Inspirisani svojim jedinstvenim draguljem Krug Clos du Mesnil, porodica Krug je bila u potrazi za novim
draguljem ali ovoga puta cilj im je bio da pronađu parcelu zasađenu sortom Pino Noar (Pinot Noir). Nije
bilo jednostavno, čekali su sedam godina, a onda se ukazala prilika u selu Ambone (Ambonnay), pronađena
je parcela koja im je omogućila da sorti Pino Noar (Pinot Noir) koja je inače najbliža srcu porodici Krug
odaju počast na isti način kao što su to uradili sa sortom Šardone (Chardonnay) na parceli Klo du Meznil
(Clos du Mesnil).
Poput sela Mesnil-sur-Oger, Ambone (Ambonnay) važi za najprestižniju lokaciju kada se govori o sorti
Pinot Noir u Šampanji. Inače to je lokacija koja je od samog početka izvor ove sorte za Kuću Krug. U 20.
veku činilo se da su već iscrpljene sve parcele dostojne Kuće Krug, no ipak skriveni dragulj je bio
nadomak. 1991. godine su ga konačno pronašli. Na samoj granici sela našli su minijaturnu parcelu od
svega 0.68 hektara, lokalitet koji danas znamo pod imenom Klo dAmbone (Clos d'Ambonnay). Premda
su vinogradi bili zasađeni relativno skoro u 20 veku, zaboravljeni ćošak ovog teroara je dokazao da je
izuzetan. Kupljena 1994. godine parcela je dala berbu dostojnu da ponese naziv Vintage već naredne
godine. Krug je primenio svoju već dokazanu tehniku proizvodnje kako bi kreirao ekstremno redak
šampanjac Krug Clos d'Ambonnay 1995., konačno pušten po prvi put u prodaju 2007. godine.
Novo ime je nastalo u sazvežđu velikih šampanjaca.

Zaostavština Jozefa Kruga i dalje živi kroz njegova pokoljenja, a to je ono što svaku bocu šampanjca
Kuće Krug čini tako dragocenom.