You have no items in your shopping cart.
Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whisky
Najpopularniji i najprodavaniji proizvod Destilerije Maker’s Mark, osnovane 1953. godine
u Loretto, Kentucky, SAD. Reč je o burbonu u čijem se procesu proizvodnje umesto raži
koristi pšenica kao glavna sekundarna sirovina. Pšenica stvara slađi i manje začinast ukus koji
podseća na pšenični beli hleb, umesto crnog. Za razliku od „cask strenght“ verzije, u kojoj
svaka boca ima serijski broj, regularna verzija proizvodi se u serijama manjim od 1.000 litara,
mešanjem velikog broja bačvi, ali proizvođač ne otkriva tačan broj. Jedna je od retkih
destilerija u kojoj se tokom procesa sazrevanja bačve rotiraju sa gornjih na donje nivoe
skladišta za starenje, kako bi se izjednačile razlike u temperaturi tokom procesa sazrevanja.
Za razliku od tradicionalnog američkog izraza Whiskey Destilerija Maker’s Mark korist
izvorni škotski termin Whisky. U destileriji tvrde da burbon Maker's Mark ima najniži
procenat alkohola u odnosu na sve ostale koji se proizvode u SAD, koji mu upravo i daje tako
bogat ukus.
Razvio ga je Bill Samuels Sr, koji je jednostavno želeo viski u kojem će uživati dok pije.
Nikada gorak ili oštar, Maker's Mark je napravljen od meke crvene ozime pšenice, umesto
uobičajene raži, kako bi se smanjio osećaj gorenja u ustima. Svaka boca i danas se ručno
potapa u crveni vosak, što je, uz ručno rezanu i rađenu Margie Samuels original etiketu, čini
jedinstvenim i prepoznatljivim brendom u svetu burbona. To, međutim, nije jedina
specifičnost destilerije i brenda Maker's Mark. Prirodna izvorska voda, bogatu kalcijumom i
megnezijumom, sa krečnjačke lokacije i sopstvenog izvora na kojoj je destilerija smeštena
daju poseban ukus kiseloj kaši od koje burbon nastaje. Postupkom dvostruke destilacije
uklanjaju se sve nečistoće, čime se dobija još prefinjeniji viski. Viski sazreva najmanje tri
godine u bačvama od belog američkog hrasta, koje pre upotrebe moraju provesti bar devet
meseci na otvorenom, uključujući i leto, kako bi se otklonili tanini koji bi burbonu mogli dati
gorak ukus. Sve bačve od 525 kilograma rotiraju se u skladištima ručno, kako bi se postiglo
pravilno izlaganje temperaturi i optimalno sazrevanje. Za razliku od ostalih destilerija,
Maker's Mark se ne rukovodi propisanim vremenom sazrevanja, već testiranjem ukusa, te je
za ovakav burbon potrebno od 6 do 7 godina ležanja u bačvi.
Maker's Mark ima veoma lep i bogat voćni miris. Pri prvom susretu, na nosu, možete osetiti
laganu do umerenu mešavinu meda, narandže, limuna, karamele i alkohola, blisku slatkom
čaju. Slede blago kisele note kukuruza i pšenice, poput ukusa kaše pre samog procesa
destilacije. Nakon mešanja u čaši alkohol postaje malo jači i ispušta miris nagorelog drveta,
lešnika i sušenog voća. Iznenađujuće snažan miris za burbon kojima samo 45% alkohola. Pri
prvom gutljaju, na nepcima možete osetiti blag i gladak ukus umerene količine meda, sa malo
nagorelog hrasta i voćnih esencija. Sledi jači i slađi ukus kiselog kukuruza i pšenice, nakon
kojih možete osetiti arome vanile, čaja od limuna sa medom, putera i slada. Završnica je duga
i slatka, sa ukusom vanile, čaja od limuna i malo nagorelog hrasta. Idealan za uparivanje sa
šunkom, piletinom i kukuruznim hlebom, ali i posluženje uz voćne i orašaste pite, puding,
palačinke i baklavu.
Kompanija: Beam Suntory
Destilerija: Maker’s Mark
Brend: Maker’s Mark
Stil: Bourbon
Alkohol: 45%
Sastav: 70% kukuruza, 16% meka ozima pšenica, 14% prevrelog ječma
Starost: NAS (rumored ~6 years), aged in virgin American white oak
Color: Toffey - 0.9 to 1.0 (amontillado sherry or deep copper)
Zemlja porekla | USA |
---|---|
Destilerija | Maker's Mark |
Zapremina | 0.70l |
2018 - 95/100 - Ultimate Spirits Challenge Bourbon competition
2012 Impact Hot Brand
2012 "Established Growth" Brand - Beverage Industry Growth Brand Awards