You have no items in your shopping cart.
Bibich Bilo belo suvo vino dalmatinsko proizvedeno u vinariji Biich, od autohtone sorte vinove
loze Debit, uz minimalne intervencije, u duhu prirodnog vinarstva. Ovaj savremeni pristup, koji
se oslanja na tradicionalne tehnike proizvodnje vina, podrazumeva dvodnevnu maceraciju grožđa,
dok fermentacija teče uz pomoć divljih kvasaca u inox posudama. Time se postiže očuvanje
autentičnosti sorte i izražavanje karakteristika lokalnog teroara, zahvaljujući čemu vino dobija
prepoznatljivu svežinu i karakter.
Aromatski profil vina je osvežavajuće voćan, sa dominantnim notama zelene jabuke i dunje,
upotpunjen biljnim tonovima guave, koje mu dodaju složenost i dodatnu svežinu. Savršen izbor u
gotovo svakoj prilici, lak za uparivanje sa hranom, ali se može poslužiti i kao lagani aperitiv pre
večere. Iako vino ne zahteva specifičnu hranu, odlično se slaže uz lagane morske specijalitete poput
grilovanih kozica, školjki na buzaru, domaći pršut i mladi sir preliven sa par kapi maslinovog ulja.
Za ljubitelje modernih kombinacija, sjajno će se slagati sa sushi rolnicama sa tunom, lososom i krem
sirom.
Preporučena temperatura serviranja: 8-10C°C.
Za Bibich Bilo preporučuje se korišćenje čaše za belo vino srednje veličine sa širim dnom i uskim
grlom. Ovaj oblik omogućava da se oslobode sve voćne i biljne arome, istovremeno održavajući svežinu
vina. Ova čaša pomaže koncentraciji mirisa i savršeno balansira sve njegove arome, pružajući najbolji
doživljaj.
Zemlja porekla | Hrvatska |
---|---|
Region | Primorski |
Berba | 2024 |
Primarna sorta | Debit |
Boja | Belo |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
% alkohola | 12.5% |
Uvoznik | N company doo |
Alen Bibić, osnivač i vlasnik vinarije Bibich svu svoju snagu, znanje, iskustvo i strast usmerio je
ka stvaranju vina iz Skradina koja će na međunarodnoj sceni biti priznata i nagrađena najboljim
ocenama. Ne samo da je tradicija uzgajanja autohtonih sorti poput Debita, Babića, Plavine i
Lasina nastavljena, već su upravo te sorte iznedrile izuzetno kvalitetna vina po kojima je ovaj
deo Hrvatske postao prepoznatljiv. Vinograd Bas de Bas nekada je bio zaboravljeno i napušteno
krečnjačko mesto, decenijama potpuno divlje, sve do trenutka dok na njemu Alen nije zasadio
vinograd. Prirodni i klimatski uslovi pogoduju uzgoju vinove loze, te se vina proizvedena iz ovog
vinograda mogu porediti sa najboljim svetskim vinima koja nam dolaze iz doline Rone u Francuskoj
ili iz Barossa u Austaliji.