You have no items in your shopping cart.
Elías Mora Crianza crveno suvo vino proizvedeno u Španiji, u regiji Toro D.O., od 100% sorte
vinove loze Tempranillo koja se uzgaja u 50 godina starom vinogradu. Krasi ga tamna i intenzivna
boja crne trešnje i kompleksna aroma crnog šumskog voća, na koju se nadovezuju slatkaste note
sladića, protkane tonovima hrasta i duvana. Ukus je pun, gladak i elegantan, lepo izbalansiran i
fino uravnotežen sa notama voća, zaokružen tonovima sladića i hrasta, koje prate baršunasti tanini
u pozadini.
Impresivno sveže i živahno vino, prilično uglađenog karaktera, kojim dominiraju arome voća, sa
dugom i lepom završnicom. Ima potencijal daljeg starenja.
Preporučuje se uz crvena mesa, specijalitete od divljači, razne vrste sireva i suhomesnatih predjela.
Temperatura serviranja 16-18C°.
Poželjno je dekantiranje pre serviranja, minimum 60 minuta.
Zemlja porekla | Španija |
---|---|
Region | Toro |
Berba | 2019 |
Primarna sorta | Tempranillo |
Boja | Crveno |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
% alkohola | 15% |
Uvoznik | Wineprom doo |
Guia Peñin, 2022, 91
Wine Review Online, Michael Franz, 2023, 92
Vinarija Elias Mora dolazi nam iz Španije, iz čuvenog vinskog sela San Roman de Hornija. Osnovana
je 2000. godine od strane Viktorije Benavides, španske vinarke koja ju je u čast prethodnog vlasnika
vinograda nazvala njegovim imenom – Elias Mora. Vinarija poseduje 16 hektara vinograda i kontroliše
berbu na još ukupno 70 hektara. Svakom parcelom se pažljivo upravlja, uzimajući u
obzir varijacije tla i starost vinove loze. Vinova loza zasađena je na zemljištu koje je bogato glinom i
krečnjakom, sa dosta krupnog kamenja na površini. Uzgaja se na 700 do 900 metara nadmorske visine.
Izuzetno topla i veoma suva klima prirodno ograničava proizvodnju vinove loze, dajući dobro
koncentrisano grožđe, odličnog kvaliteta. Poštujući tradiciju uz primenu moderne tehnologije, u vinariji
se posebna pažnja poklanja sorti Tinta de Toro, domaćem klonu vinove loze Tempranillo koja se, bez
izlaganja filokseri, uzgaja lokalno više od 2000 godina. Sam način proizvodnje vinove loze je organski.