You have no items in your shopping cart.
anCnoc Peated Sherry Single Malt nadimljen škotski single malt viski, koji se proizvodi u regiji
Highland, u destileriji Knockdhu, u Škotskoj. Na tržištu je prvi put predstavljen 2020. godine za
tržište Švedske, kao limitirana serija single malt viskija, bez izjave o starosti, koja kombinuje
nadimljeni tresetni slad sa nenadimljenim ječmenim sladom. Nakon početnog sazrevanja u
bačvama od belog američkog hrasta destilat se prebacuje na dodatno odležavanje u sherry
buradima iz Jerez-a, zahvaljujući kojima dobija vrlo upečatljiv karakter u kom se prepliću note
zrelog voća sa tonovima treseta i dima.
Tamne ćilibar boje sa bakarnim odsjajem i kompleksnom aromom kojom dominiraju note saća,
kandiranog limuna, putera i suvog grožđa, uz nagoveštaj tropskog voća, karamele i dima u pozadini.
Ukus je pun, lepo izbalansiran i fino uravnotežen, sa aromom pečene jabuke, cimeta, vanile,
tresetnog dima i karamele. Prati ga duga i elegantna završnica sa notama karamela, nagorelog hrasta
i dima.
Zemlja porekla | Škotska |
---|---|
Destilerija | anCnoc |
Zapremina | 0.70l |
% alkohola | 43% |
Uvoznik | Wineprom doo |
Destilerija Knockdhu ("crno brdo" na galskom jeziku) osnovana je 1893. godine u mestu Huntly,
u regiji Aberdeenshire od strane Johna Morissona i DCL grupe. Jedna je od najmanjih i
najzanimljivijih destilerija viskija u Škotskoj, prepoznatljiva po proizvodnji single malt viskija
koji svaki dan čine posebnim. Destilerija se nalazi ispod misterioznog brda Knock, koje obezbeđuje
izvor kristalno čiste izvorske vode, koja destileriji daje jedinstven karaker.
Od svog osnivanja do danas prošla je kroz niz različitih faza, uspona, padova, zatvaranja, ponovnih
otvaranja i promene vlasništva, ali je uprkos svim izazovima uspela da opstane i da se na tržištu
nametne kao izuzetan proizvođač škotskih single malt viskija. Od 2003. godine naziv destilerije
ponovo je promenjen u "An Cnoc", kako bi se izbeglo mešanje sa destilerijom Knockando. U okviru
destilerije An Cnoc viski se proizvodi od nenadimljenog ječmenog slada, iako se svake godine tokom
nekoliko nedelja koristi lagano nadimljen slad od 22 ppm-a (phenol parts per million).