You have no items in your shopping cart.
Bibich Aleph crveno suvo vino proizvedeno u vinariji Bibich, u Dalmaciji, kao Bordeaux blend,
kupažom sorti vinove loze Cabernet Sauvignon (67%), Merlot (20%) i Cabernet Franc (13%).
Naziv je dobilo po kratkoj priči Horhe Luisa Borhesa, omiljenog pisca Alena Bibića, vlasnika
vinarije Bibich. U priči narator (Borhes) opisuje svoj susret s misterioznim mestom, označenim
kao Aleph. Ovo mesto je mala tačka u prostoru koja sadrži celokupni svemir, odnosno sve što se
može videti, znati i doživeti. Tačka u kojoj su prisutni svi trenuci prošlosti, sadašnjosti i budućnosti,
svi prostori, svi događaji – celokupna stvarnost u jednoj tački.
Vino Bibich Aleph nastaje od grožđa koje se uzgaja u vinogradu Jezerine, u Plastovu, koji broji
svega 1200 čokota loze, što ga čini vrlo malim i izuzetnim, zbog odnosa sorti koje se u njemu uzgajaju,
pa je proizvodnja ovog vina moguća samo u "savršenim" godinama. Prva berba puštena u prodaju bila
je iz 2010. godine, nakon 13 godina strpljivog čekanja. U procesu proizvodnje koriste se najbolje
barikirane bačve od francuskog hrasta, u kojima vino odležava dve godine. Nakon toga, vino odležava
u flaši još 18 meseci pre nego što se plasira na tržištu. Aromatski profil vina karakterišu izražene sortne
note ribizle, uz svežinu dalmatinske žalfije (kadulje). Tanini su mekani, glatki i baršunasti, i ostavljaju
dugotrajan osećaj zadovoljstva pri svakom gutljaju. Vinski kritičari ističu da je Aleph "Bordeaux blend
koji se savršeno uklapa u dalmatinsku klimu, sa smirenim karakterom i elegancijom koja podseća na
francuske klasike". Često se opisuje kao "delikatno, ali istovremeno i moćno vino" i smatra se "jednim
od najboljih crvenih vina u Hrvatskoj".
Na vinskom tržištu Aleph je prepoznat kao vrhunsko vino premijum kvaliteta, koje se proizvodi u
limitiranoj seriji, jer je od prve berbe iz 2010. do berbe u 2019. proizvedeno samo 1500 boca.
Preporučuje se uz govedinu (škotski Angus i japanski Wagyu), Beef Wellington ili domaću pašticadu, ali se
može kombinovati i uz jagnjetinu, starena mesa i specijalitete od divljači.
Temperatura serviranja: 16-18C°.
Preporučuje se dekantiranje minimum sat vremena pre serviranja.
Uz vino Aleph Bibich preporučuje se čaša za crvena vina sa širim dnom i uskim grlom, koja omogućava
optimalnu oksidaciju i izražavanje bogatih aroma.
Zemlja porekla | Hrvatska |
---|---|
Region | Primorski |
Berba | 2019 |
Primarna sorta | Cabernet Sauvignon |
Sorta | Cabernet Franc, Merlot |
Boja | Crveno |
Tip | Suvo |
Zapremina | 0.75l |
% alkohola | 14% |
Uvoznik | N company doo |
Alen Bibić, osnivač i vlasnik vinarije Bibich svu svoju snagu, znanje, iskustvo i strast usmerio je
ka stvaranju vina iz Skradina koja će na međunarodnoj sceni biti priznata i nagrađena najboljim
ocenama. Ne samo da je tradicija uzgajanja autohtonih sorti poput Debita, Babića, Plavine i
Lasina nastavljena, već su upravo te sorte iznedrile izuzetno kvalitetna vina po kojima je ovaj
deo Hrvatske postao prepoznatljiv. Vinograd Bas de Bas nekada je bio zaboravljeno i napušteno
krečnjačko mesto, decenijama potpuno divlje, sve do trenutka dok na njemu Alen nije zasadio
vinograd. Prirodni i klimatski uslovi pogoduju uzgoju vinove loze, te se vina proizvedena iz ovog
vinograda mogu porediti sa najboljim svetskim vinima koja nam dolaze iz doline Rone u Francuskoj
ili iz Barossa u Austaliji.