You have no items in your shopping cart.
Originalni Bulleit Bourbon destilovao je početkom 1830. godine Augustus Bulleit u mestu Kentacky,
u SAD, ali je destilerija iznenada prestala sa radom 1860. godine, u isto vreme kada i Bulleit nestaje
iz istorijskih spisa. Moderni Bulleit Bourbon počeo je da se proizvodi 1987. godine, zahvaljujući
Augustusovom potomku Thomas-u E. Bulleit-u, na osnovu novog recepta, sa manje raži u sastavu
mase od koje ovaj burbon nastaje, ali ipak više u odnosu na ostale poznate burbone. Godine 1997.
brend Bulleit Bourbon kupila je kompanija Seagram i na tržištu SAD plasirala ga dve godine kasnije.
Brend je danas u celini u vlasništvu kompanije Diageo, koja je 2000. godine preuzela Seagram, a
samim tim i Bullet. Trenutni proces destilacije brenda čini se pomalo tajanstvenimi mističnim. Iako
u kompaniji kažu da se proizvodi u destileriji Bulleit Distilling Co, oni zapravo nabavljaju svoj burbon.
Do nedavno je njihov dobavljač bila destilerija Four Roses, ali sada nema zvanične informacije o tome
ko ih zapravo snabdeva.
Originalni Bulleit recept koristio je dve trećine raži i jednu trećinu kukuruza. Međutim, današnji Bulleit
Bourbon i dalje se izdvaja u odnosu na druge burbone i koristi 28% raži, što je više nego što je uobičajeno,
dok ostatak mase čini 68% kukuruza i 4% prevrelog ječma. Za njegovu proizvodnju koriste se sastojci
najvišeg kvaliteta. Suptilnost i složenost koje ovaj burbon poseduje potiču od jedinstvene mešavine slada
raži, ječma i kukuruza, zajedno sa posebnim sojevima kvasca i čistom filtriranom vodom iz krečnjaka u
oblasti Kentucky.
Zbog visokog sadržaja raži Bulleit Bourbon ima odvažan, začinjen karakter sa završnicom koja je duga i
glatka. Pri prvom susretu, na nosu, osetićete snažan i gladak miris hrasta, bogate arome vanile, karamele
i narandže, koje uključuju smeli ukus raži, što ne iznenađuje s obzirom na njen udeo u masi. U pozadini
su primetni tragovi dima. Sladak miris karamele ubrzo na nepcima zamenjuju snažne arome javora, hrasta
i muskatnog oraščića. Uprkos laganom telu, na nepcima možete osetiti oštar i prodoran ukus, koji nakon
nekoliko gutljaja prelazi u izvesnu gorčinu. Međutim, samo u prvi mah, jer ubrzo zahvaljujući relativno
visokom sadržaju raži postaje izuzetno složen, slatkast, sa slojevima drvenosti i kiselosti u pozadini.
Prisutne su i nežne note cimeta i đumbira, koje pokušavaju da zasene začinjenost burbona. Naročito visok
udeo raži čini Bulleit Bourbon začinjenim i smelijim u odnosu na slične burbone. Čvrsta pikantnost burbona
ostaje do samog kraja. Završnica je duga, suva i svilenkasta, sa slatkastim ukusom raži. Začini, biber i hrast,
sa notama maslačka, nane i trešnje lebde i spolja i iznutra. Na samom kraju oseća se ukus kafe. Sve u svemu,
odličan burbon koji pruža dovoljno glatkosti i punoće kako bi doživljaj bio potpun.
Bulleit je proglašen #1 Best Selling i #1 Most Trending American Whiskey u Drinks Internationals “World's 50
Best Bars Report".
Kompanija: Diageo
Brend: Bulleit Bourbon
Stil: Kentucky Straight Bourbon
Sastav: 68% kukuruza, 28% raži, 4% prevrelog ječma
Alkohol:45%
Boja: svetla ćilibar
Zemlja porekla | USA |
---|---|
Destilerija | Bulleit |
Zapremina | 0.70l |
2012, 2007, 2004 - Gold Medal - San Francisco World Spirits Competition
2014, 2006, 2005 - Silver Medal - San Francisco World Spirits Competition
2012, 2008 - Gold Medal, Exceptional - Beverage Testing Institute
2015 - 94/100, Excellent, Highly Recommended - Ultimate Spirits Challenge
2013 - 92/100, Excellent, Highly Recommended - Ultimate Spirits Challenge
2012 - 95/100, Finalist, Extraordinary, Ultimate Recommendation
2011 - 4 Stars, Highly Recommended -Spirit Journal
Destilerija Bulleit zvanično je osnovana je 1987. godine u mestu Shelbyville, u okrugu Kentucky,
i smatra se jednim od najbrže rastućih proizvođača viskija u Americi. Svoju popularnost i brzi rast
pripisuje barmenima i poslovnim partnerima koji su ovaj brend prihvatili kao svoj. Njen istorijat
vrlo je zanimljiv, budući da je originalni Bulleit Bourbon početkom 1830. godine napravio Augustus
Bulleit. Destilerija iznenada prestaje sa radom 1860. godine, u isto vreme kada i Bulleit nestaje iz
istorijskih spisa.
Moderni Bulleit Bourbon počeo je da se proizvodi zahvaljujući Augustusovom potomku Thomas-u E.
Bulleit-u, na osnovu novog recepta, sa manje raži u sastavu mase od koje ovaj burbon nastaje, ali
ipak više u odnosu na ostale poznate burbone. Godine 1997. brend Bulleit Bourbon kupila je kompanija
Seagram i na tržištu SAD plasirala ga dve godine kasnije. Brend je danas u celini u vlasništvu kompanije
Diageo, koja je 2000. godine preuzela Seagram, a samim tim i Bullet. Trenutni proces destilacije brenda
čini se pomalo tajanstvenim i mističnim. Iako u kompaniji kažu da se proizvodi u destileriji Bulleit
Distilling Co, oni zapravo nabavljaju svoj burbon. Do nedavno je njihov dobavljač bila destilerija Four
Roses, ali sada nema zvanične informacije o tome ko ih zapravo snabdeva.
Originalni Bulleit recept koristio je dve trećine raži i jednu trećinu kukuruza. Međutim, današnji
Bulleit Bourbon i dalje se izdvaja u odnosu na druge burbone i koristi 28% raži, što je više nego što je
uobičajeno, dok ostatak mase čini 68% kukuruza i 4% prevrelog ječma (ječmenog slada). Za njegovu
proizvodnju koriste se sastojci najvišeg kvaliteta. Suptilnost i složenost koje ovaj burbon poseduje
od jedinstvene mešavine slada raži, ječma i kukuruza, zajedno sa posebnim sojevima kvasca i čistom
filtriranom vodom iz krečnjaka u oblasti Kentucky.
Godine 2017. destilerija Bulleit proslavila je svoj jubilarni tridesti rođendan otvaranjem nove, najsavremenije
destilerije, konstruisane na principu obnovljive energije, kako bi se sačuvala prirodna staništa, izvori
vode i lokalna mikroklima.