POZOVITE NAS:
+381 63 86 38 215
Cart0Item(s)

You have no items in your shopping cart.

Product was successfully added to your shopping cart.
  • Nikka Days Nikka Days
  • Nikka Days Nikka Days
Previous

Nikka Super Rare Old 0.70l

Previous

Yamazaki 12YO 0.70l

Nikka Days 0.70l

Japan

Quick Overview

Japanski viski iz destilerije Nikka, koji nastaje mešanjem malt i grain viskija
iz destilerija Miyagikyo i Yoichi, čime se dobija izuzetno složen blend koji
prikazuje svu raskoš i bogatstvo proizvodnog asortimana destilerije Nikka.

SKU: JV0016

Beograd izuzev prigradskih naselja: Dostava istog dana za porudžbine kreirane do 11:30h, osim vikendom.
Beograd: Preuzimanje u našem lokalu najduže 3 sata od momenta porudžbine. LOKACIJA
Srbija: Dostava paketa brzom poštom u roku od 24-48h od momenta porudžbine, osim vikendom.

Details

Nikka Days mešani japanski viski iz destilerije Nikka, koja je druga po starosti i
druga po veličini proizvodnje viskija u Japanu. Predstavljen je na tržištu 2018.
godine i predstavlja živopisan dodatak bogatom proizvodnom asortimanu destilerija
Nikka. Nastaje mešanjem malta i grain-a iz destilerija Miyagikyo i Yoichi, čime se
dobija izuzetno složen blend koji prikazuje svu raskoš i bogatstvo proizvodnog
asortimana destilerije Nikka.

Svetle, zlatno žute boje, sa aromom vanile, karamele i slada, na koju se nadovezuju
ljupki cvetni tonovi protkani mirisom jabuke, kruške, dinje i jagode, sa malo dima u
pozadini. Ukus je gladak, kremast i mek, sa aromom suvog groža, karamele, pečene
jabuke, orašastih plodova i nešto citrusnih nota. U pozadini se prepoznaju elegantne
arome bele čokolade, sladića i hrasta, na koje se nadovezuje nežna i vrlo aromatična
završnica sa notama slada, putera i začina, prelivena tonovima vanile i braon šećera.

Može se piti samostalno, ali se koristi i kao sastojak brojnih koktela kojima daje
kompleksnost.

Additional Information

Zemlja porekla Japan
Destilerija Nikka
Zapremina 0.70l
% alkohola 40%
Uvoznik Invitto doo
  1. Be the first to review this product

Nikka viski drugi je po starosti i istovremeno drugi po veličini proizvođač viskija u
Japanu. Neobična priča Japanca po imenu Masataka Taketsuru i Škotlađanke Jessie
Roberta Covan, poznatije kao Rita iznedrila je brend koji danas predstavlja sinonim
elegancije i kvaliteta. Masataka Taketsturu oblikovao je istoriju japanskog viskija i
svetu podario brend u čijem sastavu danas posluje čak sedam destilerija i pivara,
kao i Ben Nevis destilerija u Škotskoj.

„Otac japanskog viskija“, kako ga iz milošte zovu, donekle je najzaslužniji za pažnju,
popularnost i poštovanje koje se ovom viskiju danas ukazuje. Rođen je davne 1894.
godine u gradu Tahekara, oko 60 kilometara od Hirošime, u pivarskoj porodici. Njegov
otac želeo je da on nastavi porodični posao, što je donekle bila i njegova namera.
Godine 1918. sa predznanjem iz oblasti hemije, poslat je od strane kompanije Settsu
Shuzo u Škotsku, kako bi stekao nova znanja potrebna da se proizvede prvi autentični
japanski viski. Radeći u brojnim destilerijama, Masataka u Škotskoj otkriva tajnu
spravljanja najboljeg škotskog viskija i istovremeno upoznaje Ritu, svoju buduću suprugu,
koja je obeležila njegov život i zahvaljujući kojoj je nastao viski Nikka. Na Univerzitetu
u Glazgovu Masataka postaje prvi Japanac koji je ikada studirao umetnost spravljanja
viskija, objedinjujući istovremeno studije hemije sa praktičnim radom u destilerijama u
kojima uči iz prve ruke i u kojima istovremeno radi na mešanju destilata, da bi mnogo
decenija kasnije i sam postao Master of blend (majstor mešanja destilata).

Po povratku u Japan, samo dve godine kasnije, Settsu Shuzo napušta projekat proizvodnje
japanskog viskija, pa Masakata prelazi u kompaniju Kotobukiya (kasnije Suntory) u kojoj
1924. godine završava destileriju Yamazaki. Prvi japanski viski predstavljen je 1929. godine
pod nazivom Shirofuda. Na nagovor Rite, nakon isteka desetogodišnjeg ugovora 1934. godine
na ostrvu Hokkaido, u mestu zvanom Yoichi Masataka osniva svoju firmu pod nazivom DAI
NIPPON KAJU i započinje podizanje svoje destilerije, koja konačno počinje sa radom 1936.
godine. Na izvanrednoj lokaciji koju karakteriše hladna, oštra klima, nalik onoj u Škotskoj,
u predelu sa lokalnim tresetnim močvarama i slanim povetarcem, tradicionalnom metodom
destilacije nastao je viski, izuzetno suptilne zadimljenosti, bogate, masne teksture i
originalnog karaktera. Za vreme sazrevanja prvih destilata u hrastovim bačvama, Masataka se
bavi proizvodnjom soka od čuvenih japanskih Hokkaido jabuka. Prvi Nikka viski predstavljen
je 1940. godine. Naziv je dobio spajanjem prva dva sloga imena kompanije Ni (od Nippon) i
Ka (od Kaju). U međuvremenu je (1952) i naziv kompanije promenjen u NIKKA WHISKY
DISTILLING CO. Nakon smrti supruge Rite, Masataka svu svoju energiju usmerava na dalji
razvoj i usavršavanje kvaliteta svojih blend viskija. Super Nikka predstavljena je na tržištu
iste godine, Riti u čast.

U međuvremenu, 1963. iz Škotske uvozi i dva specijalna aparata za destilaciju pod nazivom
„Coffey Stils“, koje je davne 1830. godine izumeo Aeneas Coffey kako bi se sačuvale sve arome
i sastojci koji obezbeđuju karakterističnu teksturu viskija. I to ne bilo kog, već viskija „Coffey
Grain“ koji se proizvodi od kukuruza a destilira u pomenutom aparatu, i koji je izuzetno važan
za nastanak mešanog (blended) Nikka viskija. Aparati za destilaciju prvobitno su postavljeni u
postojenju Nishinomiya, oblast Hyogo, da bi 1999. bili prebačeni u Miyagikyo, mesto na severu
ostrva Honshu, u kom se danas nalazi druga destilerija Nikka viskija. Destilati koji iz njih nastaju
još uvek se ne pune u boce kao singl maltovi, ali su ključni element nastajanja Nikka Blended
viskija. Reč je o veštoj kombinaciji mešanja ječmenog slada i žitarica. Destilerije Yoichi i Miyagikyo
proizvode snažan i karakterističan malt, dok kukuruz koji se destilira u Coffey Grain kazanima
dodaje Nikka viskiju glatkost i mekoću. Za razliku od mešanog, Nikka Single Malt nastaje od 100%
ječmenog slada i u obe destilerije proizvode se dve različite vrste malta.

1985. - na tržištu je plasiran Nikka from the Barrel
1989. - na tržištu je plasiran Yoichi Single Malt
1989. - na tržištu je plasiran Sendai Miygikyo Malt
2000. - na tržištu je plasiran Taketsuru Pure Malt
2014. - na tržištu je plasiran Coffey Grain i Coffey Malt
2018. – na tržištu je plasiran Nikka Days

Preporučujemo sledeće slične proizvode: